donderdag 8 maart 2012

Open Brief aan Minister-President M.Rutte

Betreft: de voorgenomen intrekking van RUB toelatingen

Geachte heer Rutte,
Enkele groepen uit de samenleving maken zich ernstig zorgen, te weten de tuinders, de culinaire professionals en een aantal wetenschappers. Want wat is het geval?
In de Staatscourant van 1 februari 2012 9:00 werd het voornemen bekend gemaakt tot intrekking van RUB- toelatingen (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen). Deze lijst, opgesteld in 2007, omvat gewasbeschermingsmiddelen en biociden, welke dermate onschadelijk werden geacht dat toepassing van de wet niet noodzakelijk en zinvol leek. In de praktijk gaat het veelal om onschuldige huis- tuin- en keukenmiddeltjes zoals bier om slakken te vangen, citronella-olie voor het afweren van insecten, knoflook- en uiextracten, zand, kalk, bijenwas, magere melk, suikerwater, keukenzout, groene zeep...

De reden die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden aangeeft, is dat genoemde producten niet voldoen aan de eisen die artikel 29 van de EU verordening aan toelatingen stelt.

De nieuwe regeling raakt de dagelijkse praktijk van de boeren en tuinders die het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen willen terugdringen of vermijden in het hart. Dit geldt niet alleen voor de biologische landbouw, maar ook voor andere boeren die met ons aller toekomst bezig zijn. Een tuinder die slakken wil bestrijden, kan uiteraard een beroep doen op de toegelaten chemische middelen. We moeten er groot respect voor hebben dat hij daarvoor liever een onschuldig slokje bier gebruikt. Het gaat kortom om de keukenmiddeltjes die u en wij graag in ons eigen achtertuintje gebruiken.

Mocht het verbod op deze onschuldige middeltjes worden doorgezet, louter om aan een EU formaliteit te voldoen, dan zal de ellende niet te overzien zijn. Zowel een aankoopgolf van chemische bestrijdingsmiddelen als een massale burgerlijke ongehoorzaamheid mag worden verwacht. Dit wil niemand!

Niet alleen de bonafide tuinders maken zich ernstig ongerust, ook de culinaire professionals van het land. Gelukkig is het zo dat de chef-koks van goede restaurants zeer bewust inkopen. Dat er bij hun keukengrondstoffen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, achten zij van groot belang. Maar niet alleen zij, ook de bewuste consument wil zich zo gedragen. We mogen alleen maar blij zijn dat de samenleving voor onschuldige alternatieven kiest.

Om bij het bier en de slakjes als voorbeeld te blijven, een tuinder die hiermee wil voortgaan, zal een officiële erkenning voor zijn flesje bier moeten aanvragen. Die tijdrovende en kostbare weg zou absurd, zelfs lachwekkend zijn. Het feit dat het bericht in de Staatscourant door velen aanvankelijk als een vroege aprilmop werd gezien, zegt al iets. Bij tuinders en koks gaat het woord "slakkenpolitie" al rond.

Geachte heer Rutte, wij rekenen op u en uw collegae. Wij verwachten dat u dit onderwerp snel op de agenda zult plaatsen, opdat het onzalige idee ook snel van tafel kan. Daarmee zal een grote ongerustheid, in sommige gevallen zelfs van panische omvang, kunnen worden weggenomen. De samenleving doet een dringend beroep op u.

Norbert Koreman
uitgever Culinaire Saisonnier

5 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Maak een einde aan deze belachelijke onwaardige vertoning.
    felixwilbrink@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is er al een petitie formulier?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mee eens, ik neem aan dat u ook werkelijk bezwaar gaat maken? Kan normaal gesproken nog tot 14 maart

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Norbert.
    Heerlijk om te zien dat de onrust over het onderwerp "RUB" ook leeft onder de groep van kopers van agrarische producten. U heeft de belachelijkheid van het afschaffen van de RUB prachtig aangelicht. Het zal allemaal niet zo'n vaart gaan lopen want ik verwacht niet dat de dierenpolitie er nog een zware controletaak bij kan hebben. De dierenpolitie moet nu niet alleen vermoorde slakken gaan opsporen, ze moeten zelfs gaan vaststellen hoe de diertjes zijn omgebracht. Want als je slakken gaat mollen met bier ben je strafbaar. Als je ze doodt met vergif is het in overeenstemming met de wet en dus legaal. Het verschil is dat de farmaceutische industrie wél iets kan verdienen aan het vergif om slakken en andere dieren te doden maar niet aan het gebruik van bier. Het leven is eenvoudig. Het gaat uitsluitend om geld. De RUB is een dossier dat er nooit had mogen zijn. Het moest destijds zonodig worden gereguleerd dat boeren, ook hobby en moestuinboeren, zich aan de wet zouden houden. Dus de middelen die zij gebruikten maar die, in tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen, niet gemaakt werden om iets mee te doden moesten ook gereguleerd worden. Er is in de jaren '60 van de vorige eeuw druk bestudeerd wat de hobbyist en slimme boer gebruikte om ziekten de baas te blijven. Deze middelen zijn opgeschreven en in een wet vastgelegd. Op deze manier waren tuinders niet meer "illegaal" bezig. Dat de RUB wordt afgeschaft is goed. Het is nu eenmaal onzin om regels te hebben voor iets wat onmogelijk te controleren is. De grote idioterie is dat de EU wetgeving niet voorziet in ongevaarlijke middelen die geen resten op planten achterlaten. De onschuldige middelen zoals melk en brandnetelgier veranderen iets in de groeiomstandigheden van de plant waardoor insecten of schimmels zich niet meer thuis voelen op de plant. Het zijn geen middelen waar je "misbruik" van kunt maken. Van knoflook gaan luizen niet dood. Ze lusten de plant gewoon niet meer want er treedt geen resistentie op en er blijven geen (gif)stoffen in de plant achter. Er ligt een mooie taak bij het ministerie. Al meer dan 20 jaar wordt er gesproken over het invoeren van de term "plantversterkers" tussen de bestrijdingsmiddelen en de meststoffen in. Deze voorziening is er nog steeds niet en komt er voorlopig ook niet. Want iedereen weet dat een sterke plant veel minder snel wordt aangetast door ziekten. En dat is natuurlijk heel erg lastig voor de farmaceutische industrie die daardoor een deel van hun omzet zien wegvallen. Een regeling voor plantversterkers zoals deze in de meeste beschaafde EU landen al jaren bestaat komt er pas als de farmaceuten zelf plantversterkers kunnen gaan verkopen. Want uiteindelijk gaat het alleen maar om geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als bevlogen volktuinster ben ik zeer boos over deze onzinnige actie vanuit Brussel. Ben 75 jaar en gebruik ook groene zeep en spritus als bestrijding van luis op onze groenten. Er komt bij mij geen gif over de planten, want dan kan ik net zogoed groente en fruit uit de winkel halen.

    BeantwoordenVerwijderen