dinsdag 15 maart 2016

Anders lunchen

basisscholen zouden gezonde maaltijden moeten voorzien, zo staat in de krant. In de grote leerfabrieken worden kroketten en hamburgers genuttigd, begeleid door een blikje cola.
Hoe anders is het in Frankrijk! Vrijwel elke Franse basisschool heeft een kok of kokkin in dienst die voor de kinderen elke middag een warme maaltijd bereidt van 3 gangen. Er komt geen convenience aan te pas, alles is kersvers. De Franse kindertjes eten gevarieerd en gezond en bovendien wordt er automatisch aan hun smaken gewerkt. Een verse soep, haricots met een stukje vlees, een hapje camembert. En het is nog gezellig ook. Ook mijn eigen Saint Pompon heeft een basisschooltje waar de kinderen van een stuk of vijf dorpen zijn ondergebracht. 's Ochtends worden ze van huis opgehaald met de schoolbus, 's middags worden ze weer naar huis gebracht. Ook voor de armste kinderen van het platteland is er dagelijks een voedzame maaltijd, want daar is het ooit mee begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten