donderdag 19 november 2009

Slurpen?


Vanochtend was ene meneer Gort op tv die een boek geschreven heeft. Kennelijk is hij zeer met zichzelf ingenomen, getuige een alpinopetje en twintig centimeter lange snor. Hij verkondigde met verve dat je wijn niet moet drinken maar moet slurpen. Daar kan ik het niet helemaal mee eens zijn. Punt een zijn de meeste wijntjes niet de moeite waard. Wanneer je zou slurpen en dus lucht inbrengen, blijft nog maar één smaak in je mond hangen, namelijk van sulfiet. Wat de categorie interssante jonge wijnen aangaat, prefereer ik decanteren. Een jonge wijn kan nog gesloten zijn, via het decanteren krijg je een interessant spel van beluchten. Het eerste glas is meteen toegankelijk, het tweede glas heeft al veel meer contact met lucht gemaakt en zal zich anders gedragen. Enzovoort. Telkens zal de wijn een ander gezicht laten zien, zodat de fles een spannende reis wordt. Dan hebben we nog de categorie oude wijnen. Het is opmerkelijk dat sommeliers juist die wijnen vaak decanteren. Misschien doen ze het om de hoge prijs met wat extra aandacht te verantwoorden, feit is dat de meeste oude wijnen helemaal niet op beluchting gesteld zijn. Kostbare flessen breng je er snel mee om zeep. De kwetsbaarheid van de oude wijn zorgt ervoor dat hooguit je eerste glas nog goed is, daarna is de nectar meteen plat en kapot. Je kunt dan zeer zorgvuldig en met zo min mogelijk luchtcontact deanteren, maar dat zie ik in de praktijk weinig gebeuren.

Slurpen is vooral een activiteit voor mensen die zich graag interessant voordoen. Hoe harder het geluid, denken ze, hoe meer ze als wijnkenner worden gezien. Deze tchniek van geluidscamouflage kom je veel tegen in de wijnhandel. Daar lopen veel mensen rond die zich beter zouden kunnen bezighouden met coca cola. Wanneer ze uitbundig slurpen, weet ik dat ze geen respect voor de wijn hebben en dat ze het niet begrijpen. Je kunt het een beetje vergelijken met de restaurantgast die graag zijn zout- of pepervaatje over een gerecht leegstrooit zonder één hap te hebben geproefd. U kent dat soort wel.

Nee, drink oninteressante jonge wijnen vooral gesloten, de rotzooi blijft dan wat op de achtergrond. Decanteer de interessante jongeren, want dan gaat u een avontuur tegemoet. En laat oud wijnen zo veel mogelijk onberoerd, vooral in de mond. Dat is een wijsheid waarvoor je geen alpinopetje of hangsnor nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten