Truffels werden in de Périgord vroeger gezocht met behulp van een varken. Omdat het varken van nature geil wordt van die geur, hoeft het beest niet te worden opgeleid. Het grote nadeel is echter dat het varken de gevonden truffel onmiddellijk opeet. Dat schiet niet op. Tegenwoordig leiden de trufficulteurs een hond op. De hond wil van nature zijn baasje een plezier doen, als hij eenmaal weet dat dit plezier bestaat uit het vinden van een truffel, is hij heel fanatiek. Nadeel van een hond is dat hij ook onrijpe truffels zoekt. Maar er bestaat in de Périgord nóg een techniek: truffels zoeken met een vlieg. Hoe dat zit, wordt haarfijn uit de doeken gedaan in mijn nieuwe boek Groeten uit de Périgord. Maar ook bijvoorbeeld: Waarom eten de Périgourdins bij bruilofts- en communiefeesten graag barbeel? Die vis zit stampvol met graatjes die ook nog eens y-vormig zijn. Zo kunnen de feestgangers hevig sabbelend urenlang aan tafel blijven. Of: wat betekent de Blauwe Koorts. Of wat wordt er allemaal met de kastanje, de paardenbloem, onrijpe druiven, notenbladeren of een snoek gedaan?
In de loop der jaren dat Carine en ik deeltijds in het dorpje Saint-Pompon wonen, hebben we enorm veel reportages gemaakt van de mensen en hun gewoonten. Bijna iedereen in de Périgord is direkt of indirekt bij de gastronomie betrokken, maar dan op een heel andere manier dan we in het noorden gewend zijn. In mijn dorpje heeft de tijd honderd jaar stilgestaan en dat proef je achter elke boom.
De grote hoeveelheid onderwerpen heb ik nu samengebracht in het boek Groeten uit de Périgord. De 176 full colour pagina's geven een tijdsbeeld om jaloers op te zijn en laten u kennismaken met mensen, grondstoffen, technieken en rariteiten. Daarbij zijn we ook nog eens naar de beste restaurants gegaan. Het boek is een bom inspiratie en gaat nu in druk.
Wilt u dat we een exemplaar voor u reserveren? Mail dan even naar martine@saisonnier.net en u krijgt van haar vrijblijvend alle gegevens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten