vrijdag 26 augustus 2011

Sjongejongejonge



Dat ik de laatste dagen geen aandacht aan mijn blog besteedde, moet u me maar niet kwalijk nemen. Sjongejongejonge wat kwam er over ons heen. De uitreiking van de Mérite Agricole aan Carine werd een daverend feest. Onze brigade was helemaal uit z'n dak gegaan. Wilden onze redacteurs bewijzen dat ze kunnen koken? Dat was wat mij betreft niet nodig. Enorm. Van heinde en verre waren onze gasten gekomen, onze accomodatie barstte bijna uit zijn voegen. Mooie toespraak van de burgemeester die uiteraard haar fierheid benadrukte over haar inwoonster. Prachtige rede ook van monsieur Hirondel, de Franse landbouwattaché die de onderscheiding kwam overhandigen. Carine verkeert in goed gezelschap, want ook Louis Pasteur ontving de orde, zo bleek. Carine legde in haar dankwoord de nadruk op haar familie. Als klein kind trok ze er met de hele familie op uit, naar Zeeland om krabben te verzamelen en kreukels te rapen. Dat werd dan 's avonds een culinaire orgie. Altijd werd er thuis kersvers gekookt, pakjes uit de supermarkt kwamen niet in huis. Dat ik alles maar dan ook àlles lust, zo zei Carine, dank ik aan mijn moeder.
Gisteren, donderdag, werden we ontvangen in de Franse ambassade in Brussel, waar we kennis maakten met de zeer symphatieke ambassadrice Michèle Boccoz, een mooie jonge vrouw. In Brussel namen we tevens afscheid van onze Vriend Hirondel, die naar Algiers gaat verhuizen om zijn werk als landbouwattaché daar verder te zetten. Wel beloofde hij dat hij voor ons een reportagereis gaat regelen in de Noord-Afrikaanse landen.
Gisteren ook op reportage geweest bij Ami Saisonnier Geert Ghijsels in zijn Anobesia in Affligem. Wat een restaurant! Geert geniet met volle teugen van de veranderingen die momenteel in de gastronomie plaatsvinden. Hij is altijd zijn klassieke sauzen blijven maken en had geen behoefte aan schuimpjes en vijverpompjes. Nu staat hij volop in de belangstelling als zou hij tot een uitgestorven ras behoren. Misschien is dat ook wel zo. Geert denk dat er een hele generatie koks als verloren moet worden beschouwd. Ze hebben hun opleiding gekregen in rariteiten maar een sdtukje vis of vlees zijn juiste cuisson geven, daar hebben ze nog nooit van gehoord. Alle twintigers en dertigers terug naar school, zo is het devies.


Carine met burgemeester Yolande Avontroodt en attaché monsieur Hirondel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten