maandag 27 februari 2012

Vermoeiend weekendje


Zo, dat was me een weekendje wel. Het lot bracht ons richting Texel, want voor de Saisonnier ontbijtspecial in de komende lente-uitgave bezochten we Grand Hotel Opduin. Ik denk dat het ontbijtbuffet daar wel honderd items telt, zo veel mogelijk verzameld bij regionale producentjes. Prachtig om mee te maken. Dit was tevens een mooie gelegenheid om Bij Jef te dineren, hadden we nog nooit gedaan. Deze sterrekok, opgeleid door Hans Snijders, verbouwde zijn pand zodanig dat bijna alleen de voorgevel nog bleef staan. Het interieur is volkomen wit en minimalistisch en dat bleek een prachtige omgeving. Ook gingen we langs bij onze oude vrienden Willem en Els van 't Kompas. Willem is inmiddels 69 maar blaakt van energie. Als je nooit in 't Kompas geweest bent, mis je iets in je gastronomische opvoeding. Willem staat in het Guinness Book vermeld als degene met de grootste collectie whiskies ter wereld, inmiddels heeft hij circa 2.400 verschillende single malts. Die kan je tegen betaling allemaal proeven. En hoewel Els alleen in de keuken staat, heeft 't Kompas een der meest uitgebreide menukaarten ter wereld. Het is een boek van minstens een kilo. Uitgelezen wijnen, bijzondere streekgerechten, ja zelfs de muziek kan je van de kaart kiezen. Voor mij mag het stel een ster krijgen.
Een incontournabiliteit als je naar Texel gaat, is de veerboot. In de winter staat voor ons aan boord altijd de erwtensoep op het programma, samen met het Texels krantje.
Onderweg shopten we nog wat aardappeltjes, ben benieuwd hoe de Texelse Muisjes zullen smaken, ze lijken op rattes.


Bij thuiskomst gisterenavond was er op de valreep nog goed nieuws. Les Amis Saisonnier hebben in de nieuwe Michelingids mooi gescored. Les Crayères in Reims (Ami Philippe Mille) kreeg zijn tweede ster. Ami Loïc Villemin van La Toya in Faulquemont kreeg zijn eerste, evenals Ami Philippe Bélissent van Le Toya in Parijs.
Helaas raakt de club ook een ster kwijt, A l'Huitrière in Lille verliest hem na 40 jaar. Dit heeft te maken met een chefswissel, het zal ongetwijfeld wel weer goed komen.

1 opmerking:

  1. Hoi Norbert,
    Vraagje, wat is incontournabiliteit ?

    Groet van een trouwe lezer
    Etienne

    BeantwoordenVerwijderen