zondag 12 december 2010

Multifunctioneel

Er zijn keukenleveranciers die een keukenblok op de markt brengen waar je àlles mee kunt doen. Dat klinkt allemaal heel prachtig. Kijk, zeggen ze dan, hierin kook je je pasta. Laat het water weglopen, doe er olie in en het is een friteuse. Maar leg er een geperforeerd plaatje in en je hebt een ideale bain marie. Ja, dank zij een opzetstukje kun je zelfs gratineren. Er zijn nog tientallen gebruiksmogelijkheden aan dit apparaat te ontdekken. Poepoe denk ik dan. Zou het ding ook kunnen vliegen? Of zou het mijn schoenen kunnen poetsen? Of kan de afwasser zich dankzij het handige opzetstukje er zalig mee bevredigen tussen twee sessies door? Allemaal lulkoek. In een professionele omgeving heb je geen alleskunners nodig, laat die maar over aan de huisvrouw. Professie is specialisatie. Wat moet je in een restaurant met een koffiemachine die tevens het grind van de parking kan aanharken? Wat heb je aan een bain marie die door zijn handige temperatuursinstelling ook weldadig is voor vermoeide zweetvoeten? Helemaal niets. In een professionele keuken moeten alle denkbare functies tegelijkertijd operationeel kunnen zijn. Een leger dat zijn kanonnen kan ombouwen zodat ze ook als stoomboot dienst kunnen doen, zo'n leger verliest alle oorlogen. Wat doe je als je pasta moet koken en tegelijkertijd wilt frituren? Laat de mensen aan tafel maar even wachten, de maître houdt ze voorlopig wel tevreden met een aangeboden sorbetje totdat de chef klaar is met het gekloot. Nee mensen, vergeet die onzin die leveranciers wel eens uitkramen. Ze hebben op het hoofdkantoor geleerd hoe ze u stap voor stap moeten overtuigen, ze willen u overbluffen met de mogelijkheden van het apparaat. U bent echter als professional niet te overtuigen, zeg ik u. Behalve dan dat handige opzetstukje voor de afwasser. Maar blijft u voet bij stuk houden, koop dan het ideale koksmes wat ik voor u in petto heb, van Zwitserse makelij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten