vrijdag 18 september 2009

DE KOK ALS ONDERNEMER

Als iemand goed kan koken, is hij dan automatisch ook een goede ondernemer? Natuurlijk niet. Net zo min als een goede timmerman of metselaar automatisch een multinational uit de grond kan stampen. Er is echter één verschil: timmermannen en metselaars krijgen geen sterren, koks wel. Op het moment dat ze drie sterren hebben en dus wat dat betreft niet meer kunnen groeien, komen er andere ambities op gang. Ze willen dan meerdere zaken. Eerst een brasserie, want dat hoort zo. Vervolgens een hotel, want dat hoort ook zo. Deze avonturen worden gevolgd door een eigen winkeltje, eigen kookpannen, het houdt niet op. Tot overmaat van ramp willen ze zich ook in Tokyo vestigen, want dat hoort zo. De wereld toont respect voor al dat gegroei en dat stimuleert de kok om nóg meer te gaan investeren. Terwijl insiders weten dat ze het met hun imperium vaak moeilijk hebben en dat ze hun leveranciers niet meer betalen. Of de derde ster verdwijnt en hun imperium zakt als een kaartenhuisje in mekaar. Dat hebben we bij een Franse tweeling zien gebeuren. De wereld barst van de ondernemers die niet kunnen koken, andersom is een ander verhaal. Ik zou mijn onderneming niet graag baseren op de wispelturigheden van een willekeurige bandenfabrikant. Stel je voor! Wanneer je een imperium opbouwt met sterren als basis, dan bewijs je geen ondernemer te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten