zondag 11 maart 2012

Slakkenbier warenkennis


Nogmaals kom ik terug op het onderwerp wat ons zo bezighoudt. Huis- tuin en keukenmiddeltjes, zoals slakken vangen met een slokje bier, worden per 1 juli niet alleen verboden voor professionele tuinders, ze zijn vanaf dan ook wettelijk verboden in uw privé achtertuintje. In principe zult u strafbaar zijn.
We gaan dus allemaal naar de winkel om die blauwe korrels van de chemische industrie te kopen. Omdat er gevaren in die middelen schuilen, wil ik u wat warenkennis meegeven.

De werkzame stof in slakkenkorrels is metaldehyde, het cyclische tetrameer van aceetaldehyde. De korrels bestaan voor ca. 6% uit die stof. De molecuulformule is volgens Wikipedia C8H16O4 met een molmassa van 176,21024. Bij ratten is de stof dodelijk: oraal 227-690 en dermaal 2000 mg/kg. Metaldehyde is van zichzelf kleurloos, heeft een dichtheid van 1,27 g/cm³, smelt bij 47°C, sublimeert bij 110°C en ontvlamt bij 36-40°C. Het is slecht oplosbaar in water maar goed oplosbaar in benzeen en chloroform. Maar schrik niet, het spul is door Europa goedgekeurd, dit in tegenstelling tot bier dat door de Brusselse technocraten als een twijfelachtige vloeistof wordt gezien.
Als je naar "slakkengif" googelt, komen er ontelbare verhalen tevoorschijn van mensen en dierenartsen die huisdieren zagen sterven. Zie hier het verhaal dat ik op de website van KCF Flevoland las:

Om de slakken in zijn tuin te bestrijden, kocht Frans Duiven uit Raalte bij de plaatselijke tuinvakhandel een pot slakkenkorrels. Hij las de waarschuwing op het etiket om de korrels uit de buurt te houden van kinderen en huisdieren, maar werd vervolgens weer gerustgesteld door de opmerking dat er een speciale formule was toegepast die de korrels onaantrekkelijk maakte voor huisdieren. Hij strooide de korrels volgens de gebruiksaanwijzing in de tuin en ging een paar uur later wandelen met zijn hond. Toen deze ineens door zijn achterpoten zakte, stuiptrekkingen kreeg en begon te schuimbekken dacht hij aan de korrels en inderdaad: ze waren bijna allemaal verdwenen uit de tuin. De dierenarts vroeg hem direct te komen en nadat de hond een braakmiddel had gekregen, bleek dat in het braaksel nog een aantal korrels te vinden waren. Er bestaat geen antimiddel tegen het gif metaldehyde, na twee dagen overleed de chocoladebruine labrador Bo.

Slimmertjes zullen nu opmerken dat je ook van bier door je achterpoten kan zakken en gaan schuimbekken, maar daar bestaat gelukkig een probate remedie voor: je roesje uitslapen.

Wellicht ten overvloede nog een laatste waarschuwing. Sommige mensen bestrijden de slakken niet met bier maar leggen knoflookteentjes in de tuin. Volgens de nieuwe regels wordt ook knoflook een verboden bestrijdingsmiddel, het heeft geen Europees goedkeuringsnummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten