zaterdag 3 maart 2012

Woedend


Hoe kan het zijn dat weldenkende mensen ineens woedend zijn. Felix Wilbrink uitte zijn boosheid vorige week in De Telegraaf. Rob Baan liet zijn woede twitterend bljken. Nico Stutterheim deed dat via een open brief op foodlog.nl. En ik ga het nu vanaf deze plaats doen. Ik kan alleen maar hopen dat steeds meer mensen hun woede en verontwaardiging openbaar maken, wellicht kan dat Den Haag nog tot andere gedachten brengen. Wat is er aan de hand?
Blijkens der Staatscourant zal de RUB regeling per 1 juli worden afgeschaft. Dat is een regeling die bepaalt dat onschuldige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die in de landbouw worden gebruikt, geen officiële goedkeuring nodig hebben als bestrijdingsmiddel. Melk, karnemelk, bijenwas, bier, groene zeep, knoflook, zeewier, plantaardige olie, enzovoort, het zijn middeltjes die in de bioteelt veel gebruikt worden omdat ze probaat zijn. Felix Wilbrink kent een rare boer die zijn groenten met een mengsel van karnemelk en water bespuit, een lichtzure omgeving die luizen verjaagt. Die rare boer is intelligent, hij heeft geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Ik ken een bedrijf (Koppert Cress) dat het zaaigoed wast met een sopje van groene zeep. Het is een prachtig begin van de prachtige cress plantjes. Slakken, zo weten we allemaal, kunnen we simpelweg vangen met een beetje bier. Dat alles gaat nu streng verboden worden, want karnemelk, een zeepsopje en bier, zo vinden Europa en Den Haag, zijn geen officieel toegelaten bestrijdingsmiddelen. Een boer mag wél chemisch slakkengif rondstrooien dat het een lieve lust is, want dat spul heeft een officieel toelatingsnummer.
Al deze onzin is uiteraard te herleiden tot de lobby van de chemische industrie. Zoals het telkens opnieuw lobby's zijn die het van ons gezond verstand winnen. Worden politici betaald, zwart op de motorkap, om naar de pijpen van de industrie te dansen? Ik heb geen idee. Maar het is wel opmerkelijk dat de lobby altijd wint, tegen het gezond verstand en tegen de wil van vrijwel iedereen.
De chemische wereld bestaat uit kapitaalkrachtige reuzen die momenteel iets zien gebeuren dat hen niet zint. De biologische landbouw is aan een sterke opmars bezig. In Europa groeide het bio areaal in de periode 2000 tot 2008 jaarlijks met 20 procent, van 0,34 naar 1,46 miljoen hectares. Vermoedelijk zal dat laatste getal in 2012 verdubbeld zijn. Dat zijn allemaal hectares waar de chemiereuzen hun troep niet aan kwijt kunnen, allemaal hectares van gekke boeren die met melk, een zeepsopje, een haffeltje zeewier en een flesje bier werken. Het werd tijd voor chemische aktie!
Ik ben bepaald geen anti-kapitalist, in tegendeel. Maar er zijn grenzen aan gewin! Wil de politiek zich nu eindelijk eens gaan bezighouden met wat de mensen bezig houdt? Niemand in het land wil terug naar de chemische cultuur. Maar allemaal willen we een regering die vooral bezig is met de gigantische problemen van deze tijd. Niet met zeepsopjes. Snapt u nu waarom we boos zijn? Waarom we met z'n alles boos moéten zijn?

2 opmerkingen:

  1. Begrijp ik hier uit dat de onschuldige middeltjes vanaf 1 juli verboden worden? Of mogen deze middelen na 1 juli nog steeds gebruikt worden als ze een officiële goedkeuring krijgen? In het laatste geval is het vooral lastig vergunning te krijgen, omdat de bureaucraten ongetwijfeld een strakke plasser krijgen van de extra regeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martijn van Vlietzaterdag, 03 maart, 2012

    En daar gaat het hele EKO-, en Biologische verhaal door de plee. Belachelijk dat deze onzin willens en wetens doorgedrukt wordt. Hopelijk komen de hoge heren in Den Haag nog op tijd tot bedaren.
    Martijn van Vliet

    BeantwoordenVerwijderen