donderdag 15 maart 2012

Te zout, te vet, te dit en te dat


De Nederlandse minister heeft de industrie voor de laatste maal gewaarschuwd: er moet minder zout en vet worden gebruikt. Zo niet, dan volgen er wettelijke maatregelen. Het publiek krijgt meer zout en vet binnen dan gewenst en dat is slecht voor de gezondheid.
Ik ben het er helemaal mee eens dat de industrie het gebruik van zout terug zou moeten dringen. Het hoge gebruik is er alleen maar omdat de productontwikkelaars te weinig fantasie hebben, zout is een camouflagemiddel voor smakeloze recepturen. Een zichzelf respecterende fabrikant zou dat niet willen, denk je.

Maar er is volgens mij veel meer aan de hand, het wordt tijd dat we ons echt zorgen gaan maken. Binnen de huidige politieke cultuur bestaat de gedachte dat de mensen in het land niet over zichzelf kunnen beslissen. Ze moeten beschermd en gepamperd worden want anders komt het niet goed met hen. De overheidsbetutteling is angstvallig groot geworden en wordt met de dag erger. Om onszelf tegen de boze wereld te beschermen, moeten we autogordels dragen, mogen we niet roken, moeten we dit, moeten we dat. Zelfs zijn de fietspaden al voorzien van witte middenstrepen opdat fietsers niet met elkaar in botsing komen. Maar anderzijds zijn er onnoemelijk veel dingen die veel ongezonder zijn. Daar wordt uit pragmatische overwegingen niet over gepraat. Wat is er het aller- aller ongezondste? Bijvoorbeeld met de auto stilstaan in een tunnel. Bijvoorbeeld wonen in de buurt van een snelweg of in een drukke binnenstad. Het berijden van een bromfiets. Een mobieltje tegen je oor houden. Het eten van té veel sinaasappelen. Uitgezonden worden naar Afghanistan. Alle bomen langs de wegen. In een tegenwoordig ziekenhuis verzorgd worden. Voetballen. Op de skies staan. Fastfood. Margarine. Kauwgom. Vijftig slagroomtaartjes tegelijkertijd. De frituurpan om laten vallen. Je poten in een stopcontact steken.
Alles in het leven wat je met mate doet, is het minst ongezond. De overheid bepaalt de mates en houdt daarvoor mate-polities op de been.
De mens heeft recht op zelfbeschikking, dat is een regel die al vanaf de Verlichting geldt. Het is opmerkelijk hoe met name liberalen omgaan met dit recht dat door henzelf werd uitgevonden. De grote filosofen van weleer zouden zich omdraaien in hun graf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten