woensdag 15 september 2010

D’Couvert 2010 voor Alain Vermeulen


Alain Vermeulen van restaurant De Pastory in Cadier en Keer is uitgeroepen tot D’Couvert 2010, de jaarprijs voor allerbeste gastheer of –vrouw van Nederland en België. De prijs werd door het vakmagazine Culinaire Saisonnier in het leven geroepen om meer positieve aandacht te vestigen op het gastvrijheidsvak. Dat is geen luxe, want het zijn altijd de chefs die in de belangstelling staan, voor de gastheer of gastvrouw was altijd weinig of geen aandacht. En toch is het gastheerschap voor de gastronomie allesbepalend. Uitgever Carine van Steen: "Wanneer de zaal iets fout doet, is geen enkele chef in staat om dat te compenseren. Omgekeerd wel degelijk. Gebeurt er in de keuken iets verkeerd dan kan de zaal dat op de een of andere manier herstellen. Dat zegt al genoeg." Vorig jaar won Blanche Vinke van De Kromme Watergang de prijs, welke op monumentale wijze werd uitgereikt door Freek de Jonge, zelfs met een volledige conference die sindsdien op Youtube vele duizenden malen bekeken werd. Blanche maakt sindsdien deel uit van de jury, zoals in de toekomst ook de nieuwe winnaar Alain Vermeulen.
De jury baseert zich zowel op nominaties door de Saisonier-lezers als op eigen waarnemingen. Ht is dus een combinatie van favorieten. Hiervan wordt jaarlijks een shortlist opgesteld, alle adressen daarvan worden tweemaal door of namens de jury bezocht. De shortlist voor 2010 luidde (in alfabetische volgorde) als volgt:
Alain Vermeulen, restaurant De Pastory, Cadier en Keer (NL)
Cindy Borger, restaurant de Groene Lantaarn, Zuidwolde (NL)
Claudia Brevet, restaurant Inter Scaldes, Kruingen (NL)
Froukje Cazemier, restaurant De Vlindertuin Zuidlaren (NL)
Jaap van Wageningen, restaurant Lambermon’s Haarlem (NL)
Kees Neve, restaurant Le Garage Amsterdam (NL)
Marjan de Jonge, restaurant de Lindenhof, Giethoorn (NL)
Michael Daals, restaurant Le Défi, Sprang Capelle (NL)
Sofie Willemarck, restaurant Nuance, Duffel (B)
Tanja Vijt, restaurant Chef’s Table, Burcht (B)

De jury houdt uiteraard terdege rekening met de lezersnominaties. Deze worden echter gefilterd gewogen om georkestreerde akties te bestrijden. Voor de D'Couvert 2010 wogen ze zwaar mee. Winnaar Alain werd maar liefst door 78 mensen gemotiveerd genomineerd, zijn nominaties waren zelfs van Düsseldorf, Utrecht, Amsterdam en Middelburg afkomstig.
Volgens de jury is Alain Vermeulen een schoolvoorbeeld van hoe een ideale gastheer moet zijn, de combinatie van een klassiek opgeleide met moderne opvattingen en een natuurtalent.
De prijs die Alain Vermeulen zal ontvangen, bestaat uit een 18-karaats gouden speld in de vorm van een cloche, een gevelschild en een uitgebreide reportage in Culinaire Saisonnier.Verder zal hij een jaar lang een column in het vakmagazine schrijven en zetelt hij vanaf 2011 in de jury. De versierselen zullen hem worden uitgereikt in zijn eigen restaurant op 11 oktober aanstaande. Alain en zijn familie zullen er ongetwijfeld een echt Limburgs feest van maken. Bovendien mogen we van uitgaan dat de hoofdrol die avond zal worden vervuld door een beroemdheid.
Alain Vermeulen is een Ami Saisonnier en dat zal sommigen doen denken: “Lekker makkelijk. Om de D’Couvert te winnen, hoef je alleen maar Ami Saisonnier te zijn.” Daar heeft de jury van tevoren wel degelijk over nagedacht, het leidde zelfs tot een felle discussie. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de beste nu eenmaal de beste is. Het zou niet correct zijn om iemand te straffen voor zijn lidmaatschap. Carine: “Alain is de beste gastheer van 2010, punt uit.”
De overige genomineerden worden niet vergeten. Ze blijven op de lijst staan voor volgend jaar. Nieuwe nominaties kunnen vanaf nu gestuurd worden naar carine@saisonnier.net. In 2011 zullen de inzendingen bekeken worden door een jury die dan inmiddels uit drie personen bestaat. Zo zal de jury jaarlijks groeien met één persoon. Op den duur geeft dat ook voordelen voor het vakgebied: er zal een steeds groter wordende denktank ontstaan die in de toekomst ongetwijfeld meer zal gaan doen dan jureren alleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten