zondag 19 september 2010

Niet accoord

Met mijn verhaaltje foodprint kreeg ik kritiek van Etienne, die naast volger ook mijn zoon is. Hier zijn boeiende verhaal.

Wanneer iedereen een dag geen vlees zou eten zou de economie een enorme klap krijgen. Ik ben allergisch voor dit soort do-good-ideeen. Vandaag zijn bijvoorbeeld weer bepaalde steden verboden gebied voor de auto, alsof dit ook maar iets oplost aan mobiliteitsproblemen. Woon-werkreistijd St.Oedenrode - Uden is met de bus zowel heen als terug bijvoorbeeld 2 uur, met de auto is het 20 minuten. Je ziet dit overal. Voor een afspraak in Best was ik vijf kwartier onderweg waarbij ik doorweekt aankwam. Er is een reden waarom mensen een auto hebben. Ook worden mensen niet ergens van bewust gemaakt. Iedereen onder de 50 is op school al doodgegooid met een soort moderne erfzonde dat de laatste seconden zijn geslagen en dat je je eigenlijk diep moet schamen dat je leeft.

En dan die economie. Iets belangrijkers is er niet, aldus politici. Iedereen moet harder en langer werken want dingen zijn te duur en er zijn tekorten. Kinderen worden tegenwoordig steeds vaker volle dagen gedumpt bij de kinderopvang (en ook schijnt iedereen tegenwoordig ADHD of autist te zijn, heel raar). Tijd voor fatsoenlijk onderwijs is er amper omdat men ASAP aan het werk moet. Iedereen moet daarbij ook bezuinigen, minder water gebruiken, verwarming uit, minder consumeren, minder afnemen in de gezondheidszorg of andere dienstverleners, enzovoorts. Kortom: iedereen moet zo min mogelijk bijdragen aan economische groei, maar tegelijkertijd moet de economie groeien want stagnatie leidt tot ellende, crises en deflatie. Luchtvaart groeit met 7% per jaar en allerlei trucjes worden uit de kast getrokken om die groei in stand te houden zoals belastingvoordelen en subsidies, maar ondertussen betaal je dik belasting over elke Watt die je uit je stopcontact trekt en is de gloeilamp verboden. Want ja, milieu.

Er gebeurt weinig door vleesbeperkende initiatieven. Misschien dat er mensen op straat komen te staan omdat er minder omzet wordt gedraaid, maar ontslagen mensen moeten ook eten en slapen en blijven hoe dan ook deel uitmaken van de economie. Dit wordt wel eens vergeten door cijfergoochelaars. En vooral ook dit gebeurt: er is weer een excuus is om belastingen te verhogen. De vleestax waar Pechtold het over had bijvoorbeeld, een soort kwartje van Kok. Er wordt misschien wel minder vlees gegeten zodat vleesproducenten en alle aanverwante industrieen klappen krijgen, maar de consument is net zo duur uit. Minstens. Het zou mooi zijn als je alleen streekgebonden produkten kon eten, maar lokale landbouw wordt vakkundig de nek omgedraaid met regelgeving en belastingen. Een bewust beleid. Er is teveel CO2 uitstoot, het is te schadelijk voor het milieu, neemt teveel ruimte in beslag, het bedreigt het blauwgele goudkevertje, noem maar op. En zo worden groenten en biefstukken ingevlogen uit Afrika en andere landen waar goedkoop geproduceerd kan worden omdat men het daar niet zo nauw neemt met Kyoto's, dierenwelzijn of sociale voorzieningen, veiligheid en milieu. Denk maar niet dat die landen minder gaan produceren. Ter compensatie gaan de prijzen gewoon omlaag en worden omstandigheden voor mens, dier en milieu gewoon een beetje slechter. Kijk voor de aardigheid ook eens naar de gigantische biobrandstofplantages die uit de grond worden gestampt ten koste van unieke biotopen. Milieu-activisten kunnen in hun nopjes zijn.

Er is in de afgelopen 40 jaar al heel veel gedaan in Europa om het milieu te ontzien. Bij gebrek aan échte doelstellingen verzinnen de clubjes wereldverbeteraars tegenwoordig dat je niet meer mag reizen, werken, eten of ademen. Zolang je Europeaan bent natuurlijk, want denk maar niet dat men op de trein richting China stapt om te protesteren tegen grootschalige giflozingen, dat men in Afrika bezwaarschriften indient tegen kinderslavernij of dat men in eigen land bloederige rituele slachtpartijen en continu massaal gependel met prijsstunters (mede mogelijk gemaakt door eerder genoemde subsidies en belastingvoordelen) naar Marokko of Turkije aan de kaak stelt.

Ik doe er niet aan mee. De meeste mensen eten al bewust en gaan zich niet te buiten aan dagelijkse schranspartijen met duur vlees. Thuis is het vooral de gehaktbal, een stukje worst en af en toe eens wat duurders. Je ziet het aan het aanbod in de schappen. Je kookt verder regelmatig voor meer dagen, wel zo efficiënt. Op het moment dat je naar het restaurant gaat is het feest en mag je best iets bijzonders uitkiezen. Als je vleeseter bent, zal het geen vegetarisch kyoto-menu zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten