zondag 26 september 2010

Zieners

Waar gaat het in de gastronomie naartoe? Dat heb ik me vanaf deze kansel al vaker afgevraagd. Een punt is dat we de toekomst altijd willen projecteren op wat we momenteel kennen. Dat lijkt logisch, want waar zouden we ons anders op moeten baseren?
Op internet vond ik een heel leuk plaatje. Het is getekend in de tijd dat er nog geen auto's waren. De tekenaar had geen andere inspiratie dan voortbouwen op hetgeen hij kende. Hij had ook een motorisch paard, ezel of os kunnen tekenen, dat zou op hetzelfde zijn neergekomen.

Maar toch zijn er in de geschiedenis zieners geweest. Die wisten tekeningen te maken waar we anno 2010 nog versteld van staan. Da Vinci tekende al helicopters, tanks en onderzeeërs, modellen die honderden jaren later nog steeds niet belachelijk zijn. Jules Verne omschreef de space shuttle vrij nauwkeurig.
Het zou mooi zijn als we in de gastronomie ook zieners zouden hebben, denk je dan. Mensen die een culinaire auto kunnen tekenen op het moment dat er alleen nog paard en wagen bestaat. Maar ach, Da Vinci en Verne werden in hun tijd als merkwaardige snoeshanen gezien, niemand nam ze serieus. Met zieners doen de mensen niets, ze worden op het moment zelf niet eens als zieners herkend. Uiteindelijk moet alles zijn eigen volgorde krijgen. De eerste auto leek op een rijtuig zonder paard. Vervolgens veranderde het "koetswerk" elk jaar, een proces dat nooit al stoppen. Nog steeds lijkt de auto een beetje op het eerste model, met vier zitplaatsen, een kofferbak achteraan en paarden ervoor. Vermoedelijk omdat dat de meest logische indeling is. Zo zal het, neem ik aan, de gastronomie ook vergaan.

1 opmerking:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=M0cxYgoja48

    Norbert, kijk anders eens hier.

    Groet Peter Garstenveld

    BeantwoordenVerwijderen