zondag 14 september 2014

Final Pastry BattleFINAL PASTRY BATTLE

Datum: Woensdag 8 oktober van 12.00 uur tot 18.00 uur
Locatie: Mecc Maastricht, Folie Culinaire, demokeuken Saisonnier.
Organisatie: Hot Cuisine de Pierre en Culinaire Saisonnier - Pâtisserie & Desserts

VOORGESCHIEDENIS
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot cuisine de Pierre een pâtissier uit een toprestaurant in België uit om te battelen. In totaal 7 battles passeerden de revue, waarin verschillende thema’s, technieken en producten de leidraad waren voor een spectaculair zoet menu. Met als ultiem doel voor onze blogger? Zijn eigen pâtisserie skills verhogen! Na verschillende nederlagen en overwinningen is er nog steeds geen finale battle geweest. Tijdens Folie Culinaire in Maastricht zal op woensdag 8 oktober 2014 de Final Pastry Battle plaatsvinden waarin verschillende pâtissiers het tegen elkaar opnemen.

OPZET
In totaal acht jonge talentvolle pâtissiers worden uitgenodigd mee te doen aan de battle. De battles bestaan deze keer uit drie rondes. Zodra de namen bekend zijn, worden de tegenstanders voor de eerste ronde geloot.

DE EERSTE RONDE
De eerste ronde dient iedereen thuis voor te bereiden. Het thema is Folie Culinaire, Culinaire gekte dus. Van aankleding tot bordkeuze, van attributen tot aan het bestek, alles wordt meegenomen in de jurering. Elke deelnemer maakt twee desserts voor de jurytafel en 25 kleine bordjes voor het publiek. De deelnemer heeft een half uur de tijd om zijn dessert af te werken en op te maken in de keuken. Na het half uur presenteren beide pâtissiers hun desserts in de boksring aan de jury en krijgen ze de microfoon om hun dessert toe te lichten. De jury bepaalt onafhankelijk en à la minute welke pâtissier heeft gewonnen en doorgaat naar ronde twee. Dit dessert mag dus in zijn geheel van thuis worden meegenomen.

DE TWEEDE RONDE
Er zijn nu nog vier deelnemers over. Deze vier strijden tijdens de tweede ronde UNPLUGGED. Dat wil zeggen dat ze voor deze ronde slechts één elektronisch keukenapparaat mogen gebruiken, dus gebruikt men de staafmixer, dan mag de oven niet meer worden gebruikt. Gaat men voor iets verwarmen op het inductiefornuis, dan mag de blender niet meer worden gebruikt, enzovoort. Voor deze ronde mogen rauwe ingrediënten van thuis worden meegebracht. De rest van de ingrediënten kunnen worden gekozen uit de aanwezige voorraad in de demokeuken (zie hiervoor de voorraadlijst). De deelnemers krijgen 1 uur de tijd om met deze ingrediënten en beperkingen een dessert te maken. Het gekozen apparaat mag meerdere keren gebruikt worden. Tevens staat de vriezer en de koelkast ter beschikking.

DE FINALE RONDE
De winnaar wordt beslist door een Black Box Battle. Twee pâtissiers gaan de strijd aan om binnen één uur tijd een dessert te maken met de ingrediënten uit de black box. Hiernaast mogen ze gebruikmaken van alle basisgrondstoffen die voorhanden zijn (zie basisgrondstoffenlijst).

VOORBEREIDING WEDSTRIJDDAG
●Ronde één dient door alle pâtissiers thuis te worden voorbereid, indien nodig kan en mogen er ter plaatse in de keuken à la minute componenten worden afgemaakt.
●Zorg dat je ‘self-supporting’ bent. Er is van alles aanwezig in de keuken (zie materialenlijst) Materialen die er niet tussen staan, dienen zelf mee genomen te worden.
●Neem eigen materiaal mee voor de presentatie.
●Ronde twee is de ronde UNPLUGGED. Deze ronde wordt een dessert gemaakt met behulp van de eigen meegebrachte rauwe ingrediënten en de ingrediënten die aangegeven staan in de lijst hieronder.
●Ronde drie is de Black Box ronde. Deze ronde wordt er een dessert uit de black box gemaakt. Er mag gebruik gemaakt worden van de aanwezige basisingrediënten.

INVULLING BATTLEDAG

Tussen 11.00 - 11.30 uur aanwezig, koffie aan de chef’s table.

Ronde 1 - deelnemers A1 tegen A2 en B1 tegen B2
● 11.45 uur voorbereiden werkplek
● 12.00 uur start
● 12.30 uur presenteren desserts
Ronde 1 - deelnemers C1 tegen C2 en D1 tegen D2
● 13.00 uur voorbereiden werkplek
● 13.15 uur start
● 13.45 uur presenteren desserts

Ronde 2 - winnaar A tegen winnaar B en winnaar C tegen winnaar D
● 14.00 uur voorbereiden werkplek
● 14.15 uur start
● 15.15 uur presenteren desserts

Ronde 3 De finale. 2 Winnaars uit ronde 2 strijden om de titel.
● 15.30 uur voorbereiden werkplek deelnemer
● 15.45 uur openen black box.
● 16.00 uur start finale
● 17.00 uur presenteren desserts deelnemers 1 tegen 2
● 17.30 uur bekendmaking winnaar, champagne en uitreiking van de pastry belt.

LET OP!: Elke deelnemer serveert elke ronde twee desserts aan de jury en maakt 25 sideplates (proevertjes) voor het publiek. Voor het opmaken van de 25 bordjes krijg je hulp van de organisatie. Deze proefbordjes worden niet meegenomen in de beoordeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten