vrijdag 15 mei 2015

Achterover geslagen


De afgelopen weken ben ik meermaals op stap geweest met Petro Kools, de patron en sommelier van Da Vinci **. Reden was dat ik de wijnen van Limburg wilde ontdekken. Ik moet zeggen dat ik achterover ben geslagen van de kwaliteit en diepgang. Altijd keek ik een beetje lacherig naar de noordelijke wijnbouw, maar dat blijkt volkomen onterecht.
Tegelijkertijd heb ik naar de situatie in Frankrijk gekeken en ook daar ben ik geschrokken. Het is namelijk zo dat de opwarming ervoor zorgt dat in de Bourgogne de maximale temperatuur is bereikt om nog subtiele en spannende Pinot Noir te maken. In de Bourgogne experimenteert men zelfs al met cépages als Syhaz en Merlot!
De keerzijde van de medaille is dat Limburg in een ideaal wijnklimaat is beland. Maastricht heeft op dit moment dezelfde jaartemperatuur als Dijon 40 jaar geleden. Terwijl Limburg over een ondergrond beschikt die nog interessanter is dan in de Bourgogne: een deklaag van löss met daaronder een kiezellaag, gebouwd op een kalkmassief.
Aanstaande donderdag gaan we de reportage aktie afsluiten in Da Vinci met een wijnlunch waarvoor we alle Amis Saisonnier hebben uitgenodigd. Dan komt een grote hoeveelheid wijnen tevoorschijn, terwijl Margo Reuten er haar signatuurgerechten bij bereidt.
Als de opwarming voortzet, zullen Italianen en Spanjaarden straks naar onze kust komen om er te zonnebaden, terwijl de wijnhandelaren van Bordeaux en Beaune naar Maastricht zullen verhuizen. Als ik jong was, begon ik alvast een groothandel in koelkasten, ijsblokjes, parasols en wijnglazen.
Het volledige artikel, maar liefst 12 pagina's groot, zal verschijnen in de komende zomeruitgave van Culinaire Saisonnier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten