vrijdag 3 juli 2009

MARKT







Het is vrijdag, dus marktdag in mijn dorpje. De mensen van de groentenkraam hebben er al heel wat uurtjes opzitten, want ze oogsten (nog in het donker) voordat ze op pad gaan. De spullen die ik nu op de kraam zie liggen, kunnen niet verser zijn en dat ruik je al op een afstandje, het dorpje wordt vervuld van de mooiste geuren. Met aardbeien en bosuitjes op kop. Mooi is dat het assortiment wekelijks wisselt. Of het de laatste dagen droog is geweest of niet, bepaalt welke vruchten of rassen in de aanbieding zijn. Bijna elke week maak ik kennis met een ander aardbeienras dat ik nog niet kende.



De meeste marktkramers hier zijn zelf producent. Zoals de monsieur van de cabecou (eenpersoons geitenkaasje). Hij maakt maar één type en toch ligt zijn kraampje vol. Ze zijn keurig gerangschikt op leeftijd, van piepjong tot lopend. Alleen al is het een genot om mee te maken hoe hij elk kaasje apart inpakt, met veel respect dus.



Het echtpaar met de kiekens slacht altijd de avond voordien, zodat de beestjes goed doorkoeld zijn. Het zijn gewone kippetjes die de mensen zelf kweken, maar qua smaak en structuur kan het spul van Bresse er niet tegenop.



Wat een feest, wat een feest!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten