zaterdag 30 augustus 2014

Het is twee voor twaalf


De volledige Belgische horeca, van dorpscafé tot toprestaurant, is in een dramatische episode beland. De sociale lasten op personeel zijn de hoogste van Europa en als het personeel langer dan 38 uur werkt, moet er voor elk overuur nog eens de nodige extra lasten tegen een nog hoger tarief worden afgedragen. Elke ondernemer is creatief als het om overleven gaat, de enige oplossing voor het probleem is een beetje zwartwerk. Dat mag niet, maar is nog altijd beter dan failliet gaan. Soms krijgt een afwashulp zwart betaald, soms wordt een overuur op die manier afgerekend. De politiek die het sociale monster in de loop der tijd creëerde, ging er totaal aan voorbij hoe arbeidsintensief de horeca is en dat de mensen vaak werken als een ander vrij is. Voor de horeca gelden dezelfde regels als voor een autofabriek en dat kan natuurlijk niet. Er staan nu twee extra bedreigingen voor de deur, waar Poetin een kleine jongen bij is, en ik hoop dat de wereld ze serieus neemt.

Bedreiging nummer één is de black box. Vanaf begin volgend jaar moet elke Belgisch horecabedrijf over een kassa met black box beschikken. Deze registreert de omzetten en spaart ze op voor de belastingcontrole. In principe zal daarmee de zwarte omzet verdwijnen die nodig is om de medewerkers te betalen. Ik zie in een goede omzetregistratie geen probleem en zwartwerken vind ik geen goed idee. Als daarmee het overleven maar niet in het gedrang komt. Maar het dreigt een bloedbad te worden.

Bedreiging nummer twee is de RSZ, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid die de premies heft. Deze heeft een inval gedaan in een willekeurig Antwerps horecabedrijf en wil de betreffende ondernemer aan de paal nagelen om een voorbeeld te stellen. De controleurs vonden dat Brasserie Den Artist te weinig loonkosten opgaf. Er werden weliswaar geen bewijzen voor zwartwerken gevonden, de controleurs hebben eenvoudigweg een eigen berekening uitgevonden die bepaalt hoeveel personeel er bij welke omzet moet zijn. Bij Den Artist werkten 15 man en dat moesten er volgens de controleurs 19 zijn. Dit is uiteraard volstrekte willekeur die er ook nog eens geen rekening mee houdt dat veel ondernemers (ook ik) wel 110 uren per week in touw zijn. De RSZ heeft bij Den Artist een naheffingsaanslag neergelegd van maar liefst 136.000 euro! Dat zou geen kat overleven, ook Den Artist niet. Dus wil uitbater Joël Gemeiner niet betalen en moet hij voor de rechtbank verschijnen. Inmiddels heeft hij zijn zaak al twee dagen per week op slot gedaan en zes mensen ontslagen.

Aanstaande dinsdag 2 september om 15.00u komt de zaak voor in het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen-zuid. Veel horeca-ondernemers, maar ook mensen uit andere sectoren en wat politici, zullen zich dan verzamelen op de trappen van het gerechtsgebouw om een stil protest te houden. Er hebben zich al 400 mensen aangemeld, waaronder Carine en ik. Waarom? Ik denk dat niemand maar dan ook niemand die in de horeca zit of er iets mee van doen heeft, verstek kan laten gaan. Dit is té belangrijk. Als de overheid de zaak wint, zal Joël ongetwijfeld failliet gaan, morgen bent ú aan de beurt. Want als de overheid van de rechter gelijk krijgt, kan voortaan iedereen een naheffingsaanslag verwachten. Dan zijn het voortaan de ambtenaren die gaan bepalen hoeveel personeel u in huis hebt....

KOM DUS AANSTAANDE DINSDAG NAAR ANTWERPEN, IK SMEEK HET U.
In elk geval zal ik voortaan minder respect voor u hebben als u er niet bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten