zaterdag 6 februari 2016

waarom pleegde Violier zelfmoord?

Waarom pleegde de Zwitserse driesterrenchef Benoît Violier zelfmoord? De Zwitserse pers ging op onderzoek uit en concludeert dat de chef het slachtoffer werd van een zwendel die hem zijn vermogen kostte. Meerdere chefs in Zwitserland en Duitsland schijnen slachtoffer te zijn, allemaal grote namen. Het lijkt erop dat Philippe Rochat, de vorige eigenaar van het restaurant van Benoît die vorig jaar plotseling overleed, eveneens slachtoffer was. Geruchten gaan dat ook Fredy Gigardet zijn kapitaal heeft verloren.
De oplichting zat simpel in elkaar. Een Zwitser die bevriend was met veel chefs, stelde een lucratief handeltje voor. Hij zei dat hij de beschikking kon krijgen over de allerduurste wijnen ter wereld. Degene die met hem meedeed, kon een winst van 40% tegemoet zien. Violier schijnt hier volop in mee te zijn gegaan. De "vriend" verkocht aan iedereen dezelfde flessen. Sterker nog, niemand kreeg ook maar één fles te zien. Pikant detail is dat de "vriend" vorig jaar zijn 40e verjaardag vierde bij Violier, de rekening van een half miljoen werd ook al niet betaald. De vriend liet zich november vorig jaar namelijk failliet verklaren. Geschat wordt dat het Benoît Violier minimaal twee miljoen kwijt raakte. Andere chefs zwijgen als het graf, want de fiscus zou wel eens interesse kunnen tonen.
De zaak lijkt op die van de Mövenpick Wine Cellar in 1980. De boosdoener toen vluchtte naar Evian en werd er antiekhandelaar onder een valse naam. Toen ze hem uiteindelijk vonden, pleegde hij zelfmoord.
Wat kunnen we er van leren? Punt 1 lijkt het vooral om zwart geld te gaan. Je kan daar helemaal niks mee, behalve gekke dingen doen. Zorg ervoor dat je geld wit is. Punt 2: vertrouw nooit winstmarges van 40%, zelfs als uw beste vriend die belooft. bij een winstbelofte van 10% moeten alle alarmbellen al gaan rinkelen. Met dollartekens in de ogen win je nooit, maar verlies je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten