woensdag 17 april 2013

Sterrenchefs vrezen bloedbad?

In de gazet lees ik dat enkele Vlaamse sterrenchefs de noodklok luiden. Zij vrezen een bloedbad nu het kassasysteem met een black box verplicht wordt. Door dit systeem zou het niet meer mogelijk zijn om zwart te werken. Zwarte omzet is noodzakelijk om zwart personeel te betalen. Enerzijds willen velen niet wit werken, anderzijds zijn de totale loonkosten véél te hoog om een restaurant te kunnen uitbaten. Ik twijfel niet aan de redelijkheid van de argumenten. De Belgische loonkosten plus sociale lasten behoren tot de hoogste ter wereld. Van een zéér grote berg bruto blijft netto maar een fractie over. Daar wil niet iedereen tot in het holst van de nacht voor in touw zijn en bovendien is het onbetaalbaar.
Maar anderzijds is het van de ratten besnuffeld dat je geen onderneming zou kunnen uitbaten zonder crimineel te zijn. De bron van de ellende ligt niet bij een kassasysteem maar bij de Belgische regering die zich als een "rupsje-nooitgenoeg" gedraagt. Ook de Nederlandse regering gedraagt zich zo, maar die heeft in elk geval nog een Groningse gasbel om te verteren.
Diverse restaurateurs spraken me over de nieuwe kassa aan. Allemaal komen ze tot de conclusie dat het zo'n vaart niet zal lopen. In een black box wordt alleen geregistreerd wat je erin stopt, uiteraard. Je moet alleen goed uitkijken dat je geen omzet van vreemde bezoekers buiten de kassa houdt. Gelukkig, zo wordt gezegd, heeft iedereen voldoende vaste klanten die hij kan vertrouwen.
En zo staat iedereen weer voor nieuwe investeringen. Nadat de verplichte rookafzuiging in de zaal waardeloos werd, zal ook een black box waardeloos blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten