dinsdag 11 december 2012

Duurzaam

Wanneer je ziet hoe milieubelastend de productie van rundvlees is, schrik je je een aap. Al met al zorgt één kilo rundvlees voor een uitstoot van 23 kilo CO² equivalenten. Per lendebiefstukje van 180 gram wordt 4.000 gram CO² de atmosfeer ingeslingerd. Er is echter nog een andere kant van het verhaal: tegenstanders van vlees praten alleen over de CO² uitstoot, maar niet over het soort van uitstoot. Het gaat bij de rundvleesproductie nagenoeg uitsluitend om methaangas, hetzelfde spul als wij mensen uitscheiden. Dit gas heeft een korte cyclus, het is na ca. 15 jaar geheel afgebroken en verdwenen. Dit in tegenstelling tot de emissie van fossiele brandstoffen die een cyclus van ongeveer één miljoen jaar hebben.

Het heeft geen nut om alle kolen- en gascentrales te laten werken, vrachtauto's te laten rijden en vliegtuigen te laten vliegen om vervolgens moord en brand te schreeuwen om de emissie van de vleesproductie. Wil je een duurzaam milieu dan zal je volgens mij veel kerncentrales moeten bouwen om zo veel mogelijk fossiele brandstoffen te sparen.

Hoe dan ook, als je beseft hoe groot de emissie van een stukje rundvlees is, mag er best wel meer aandacht voor groenten zijn. Eet een beetje minder vlees, maar dan wel van superkwaliteit. Weg met het plofspul dat niets toevoegt.

Er is nóg een manier om de emissie te reduceren: koop het vlees van runderen die extensief worden gehouden. Het vlees dat bijvoorbeeld afkomstig is van de uitgestrekte vlaktes van Uruguay, geeft volgens een onderzoek 40% minder uitstoot dan dat van de runderen uit de stallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten