maandag 25 november 2013

De nieuwe werkelijkheid

Vorige week draaiden we Horeca Expo Gent, de landelijke vakbeurs van België. We zijn dit keer méér dan tevreden, het is jaren geleden dat we zo'n goede beurs draaiden. Veel nieuwe abonnees, veel boeken, maar vooral ook een grote berg nieuwe commerciële contacten. Beurzen zijn meestal een goede graadmeter voor het "economische sentiment". Wat dat betreft zou je nu echt verwachten dat de crisis zo ongeveer voorbij is. Gelukkig maar want ik heb er helemaal genoeg van.
Einde van de crisis of niet, we zullen met z'n allen moeten beseffen dat de gouden jaren van weleer nooit meer zullen terugkeren. De wereld is in een paar jaar tijd sterk veranderd. We hebben geleerd om niemand meer te vertrouwen, we moeten voor onszelf gaan zorgen.
Kijken we naar de gastronomie dan is het niet waarschijnlijk dat het zakelijk publiek weer in rijen van vier voor de deur zal staan. Het is gebruikelijk geworden om in driedelig pak een broodje te eten. De zakelijke gasten die urenlang bleven lunchen, zijn bijna met pensioen, hun generatie wordt opgevolgd door snellere jongens. Oplossingen bedenken, creatief zijn, meer dan ooit zal het daarom gaan. Diverse restaurants hebben hun concept aangepast, maar dat zal niet veel extra rendement geven omdat de chefs hun oude gewoontes niet kwijtraken. Nog steeds zie ik heel veel mensen in de meeste keukens staan, mensen die met amusetjes aan het pielen zijn dat het een lieve lust is.

Michelin geeft de nieuwe werkelijkheid een steuntje in de rug, de nieuwe gids bewijst dat het allemaal wat eenvoudiger mag worden. Naar de basis, is de boodschap van de bandenfabrikant en gelukkig maar. Het is afgelopen met kristal, zilver en dure damast, het gaat voortaan weer gewoon om smaak. Juist nu, op het moment dat de gekte voorbij mag zijn, heb ik enkele adviezen voor u. Stel u als chef open voor leveranciers die betere producten maken dan uw leerling dat kan. Begin maar alvast na te denken hoe u, om te beginnen, uw brigade met een kwart kan reduceren. Het wordt tijd dat er eindelijk weer eens verdiend wordt! Geen opmerkingen:

Een reactie posten