zondag 17 juli 2011

Gidsen en feesten




Als er in plaatsen als Kruishoutem, Sluis of Zwolle drie sterren worden uitgereikt, staat de wereld dan op zijn kop? Welnee. De krant schrijft een stukje en de restaurateur ontvangt een paar bosjes bloemen, daarna wordt weer overgegaan tot de orde van de dag. Kijk, bij ons in Saint-Pompon gaat dat heel anders. De plaatselijke cafébaas anex chef Bruno werd in de nieuwe GaultMillau getracteerd op een toque. Dit omdat de inspecteur onder de indruk was geraakt van de smaak die een eenvoudige keuken met goede grondstoffen kan hebben. Het hele dorp is er vol van, het hele dorp is zo trots als een pauw. Het is een groots moment om bij stil te staan. Op het marktpleintje werd tafels, banken, een biertap en een buffet neergezet, vele tientallen mensen kwamen Bruno (die speciaal nieuwe kleren had gekocht) feliciteren met het behaalde resultaat. Zijn zoon Benoît die pâtissier is, sloot het feest af met een enorme taart in de kleur van de gids.
Mijn voorstel: zodra er in de lage landen sterren, mutsjes, vorkjes, rugnummers of bibs worden uitgereikt, maak daar dan een groots moment van, laat iedereen meegenieten. Dat is beter voor iedereen. Meermaals per jaar een feestje, elk jaar opnieuw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten