dinsdag 5 maart 2013

De pootjes van Els

Dit weekend was ik weer eens op Texel, een jaarlijkse traditie die ik al lange tijd volhoud. Op een kamer bij Loodsmans Welvaren mijn koffer neerzetten en dan schuin tegenover naar 't Kompas van Willem en Els Ham. Meestal komt dan mijn oude vriend Jan Heemskerk senior (ex hoofdredacteur van Playboy) langs, we delen dezelfde passie: whisky. Texel is daarvoor de aangewezen lokatie, want Willem heeft de grootste whiskycollectie ter wereld, een echt fenomeen. Ditmaal waren er meerdere redenen om naar Willem te gaan. Ten eerste maakte hij zijn culinaire bibliotheek aan ons over. De Avalanche is niet bepaald een kleine auto, toch werd hij tot in de nok gevuld met kookboeken. Het is een mooie uitbreiding van onze eigen redactiebibliotheek. Een andere reden was de presentatie van de eerste Texelse whisky. Zie trouwens ook Hart van Nederland van SBS6 van afgelopen maandagavond, een filmploeg volgde ons.
Motor achter de Texelse whisky is Joscha Schoots die ook een kleine bierbrouwerij beheert. Hij begon ruim drie jaar geleden met whiskystoken in een omgebouwde boiler en voorziet zijn brouwsel van snippers van diverse houtsoorten. Wij proefden zes exemplaren, van heel jong tot 3,5 jaar. Conclusie is dat het wat belooft! De oudste zou ik bij een blinde proeverij makkelijk verwarren met een McAllen. Joscha wil de zaken nu groter aanpakken. Hij investeert in nieuwe gereedschappen en wil de houtsnippers vervangen door echte vaten. Zo kunnen de Texelse heide en zeelucht inspelen op de brouwsels. Echter, Joscha is niet kapitaalkrachtig en dat is de reden waarom hij iets heeft bedacht: fundraising. Je kan een aandeel kopen van € 100 en dat geeft recht op 1,5 liter whisky over 3,5 jaar en vervolgens 1,5 liter na vijf jaar. Zowel mijn zoon Etienne als ik doen aan dit initiatief mee. In totaal 3 liter unieke whisky voor honderd piek, het is een buitenkansje. Ook voor u!
Wilt u meedoen? Graag. Stuur een mailtje naar info@landgoeddebontebelevenis.nl en u ontvangt een inschrijvingsformulier. In de toekomst mag de Texelse whisky in geen enkel restaurant ontbreken. Restaurateurs streven immers allemaal naar mooie producten "van bij ons".
We hebben dit weekend dus weer heel wat whiskies geproefd. In 't Kompas worden die altijd begeleid door de pootjes van Els. Ofwel de gestoofde pootjes van het originele Texels lam. Was het maar alvast volgend jaar...

De pootjes van Els


Geen opmerkingen:

Een reactie posten