woensdag 8 mei 2013

Vandaag start nieuw boek Westmalle

Vandaag gaat de productie van ons tweede boek over de Trappisten van Westmalle van start. Het eerste boek, Topchefs & Westmalle, dat was alweer 7 jaar geleden. Ditmaal gaat het grotendeels over foodpairing, er werd wetenschappelijk onderzoek voor gedaan. Ook nemen we een kijkje bij de veestapel van prachtige Lakenfelders en Blaarkoppen en bezoeken we de nieuwe kaasmakerij en bakkerij. Grappig is dat ik de oude kaasmakerij (oud maar volgens mij gloednieuw) eergisteren in Zeeland tegenkwam toen ik op reportage was voor 24/7 aan de vrand van Middelburg. Met het nieuwe boek bestaan ambitieuze plannen, het gaat in drie talen verschijnen: Nederlands, Frans en Engels. Het komt ook op de Engelse en vooral Amerikaanse markt.
Je ziet wel eens cartoons of persiflages van dikbuikige paters die aan een grote ton bier lurken, dat is een volstrekt fout beeld. In de abdij van Westmalle heefst een zeer strenge discipline van 8 uur werken, 8 uur bidden en 8 uur slapen. Onderling is er een spreekverbod en de paters leiden een vegetarisch leven. De enige "wereldse" geneugte bestaat uit één flesje bier per dag met een laag alcoholgehalte, wat éénmaal per jaar speciaal gebrouwen wordt: de Westmalle Extra. Dit bier zult u nooit in de winkel aantreffen, buiten de poorten van de abdij bestaat het niet. Of toch? Jawel, want ons redactiecafeetje Chez Norbert heeft ze op voorraad. Verzamelaars rijden soms honderden kilometers om één zo'n flesje bij ons te bemachtigen, soms gaat het alleen maar over de zeldzame kroonkurk die in een verzameling ontbreekt...
We gaan dus vandaag van start, het zal ongetwijfeld weer een mooi en boeiend project worden, waarvoor we niet alleen Belgische, Nederlandse en Franse chefs inschakelen maar ook Amerikaanse en Engelse. Het boek gaat in september op de markt komen, ik houd u op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten