zaterdag 29 juni 2013

Glijdende schaal

Hier en daar in de gastronomie wordt niet de hand gehouden aan het aspergeseizoen. Dat seizoen sloot op 24 juni, maar nog steeds zijn enkelen met de asperge bezig. Ja, zeggen ze, de lente is een maand later begonnen. Nou en? Het is de verloedering ten top. Bedenk dat het aspergeseizoen nog een van de allerlaatste seizoenen is, de rest is al opgeofferd. Vroeger hadden we het seizoen van de aardbei of van de tomaat. Dat zijn producten die voortaan ook met kerstmis worden verkocht. Er zijn altijd lieden die een excuus vinden om een seizoen te vervroegen of te verlengen, het zijn alleen de euro's waarom het hen gaat. Maar als rechtgeaarde chef moet je aan die onzin niet meedoen, mag je er niet aan meedoen. De verloedering heeft al bijna overal toegeslagen, laat ons asjeblief zuinig zijn op wat we nog hebben.
Waarom zouden we in wezen àlle seizoenen moeten respecteren? Mijn antwoord daarop is eenvoudig. Aan het èchte genieten moet altijd een zekere hunkering vooraf gaan. Als je interesse hebt in een vrouw en ze zich binnen de vijf minuten uitkleedt, wil je haar niet. Want je valt niet op hoerige types die bij het eerste contact hun broekje laten zakken of hun tieten laten zien. Het is niet het goede moment, niet het goede seizoen. Zo is het ook met de asperge. Na de zonnewende moeten we de plant met rust laten zodat hij kan aansterken voor het volgende seizoen. En vooral ook keren we de asperge op 24 juni de rug toe om ons op een ander mooi seizoen te kunnen concentreren. Alleen wanneer je jezelf beheerst en het seizoen afwacht, zal het product pas echt lekker zijn. De chefs die nu nog bezig zijn met asperges, zijn niet goed bij hun hoofd, hebben geen enkele fantasie om iets anders te bedenken of zijn slaaf van een verkeerd publiek. Bij geen van de drie categorieën wil je als chef horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten