maandag 10 juni 2013

Folie Culinaire update

We hadden het al aangekondigd: op dinsdag 8 oktober komt driesterrenchef Thomas Bühner met zijn voltallige brigade naar Maastricht. Hij zal zijn unieke keuken presenteren door verschillende gerechten, waarbij het zijn stijl is om zo veel mogelijk uit één ingrediënt te halen. Explosief! Zijn mening: "Het gaat er mij om dat je de smaak van je grondstoffen bewaart. Hoe gek je ook doet, de gast moet blijven proeven wat hij eet." Zijn grootste inspiratie komt uit zijn 4.000 m² grote tuin.

 

Geluidsgolven
Ook een eigen tuin, maar dan van één hectare, heeft de Waalse tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre. Om zo veel mogelijk smaken uit zijn groenten, kruiden en bloemen te halen, maakt hij gebruik van de ultrasonore techniek. Het komt erop neer dat een extreem hoge geluidsfrequentie de celstruktuur van planten volledig afbreekt. In Maastricht zullen wellicht speciale koptelefoons worden uitgedeeld ter bescherming tegen dit geluid. Door de techniek komen sappen en aroma's tevoorschijn die anders verborgen zouden blijven, ze komen immers tevoorschijn zonder garing. Echte puurheid! Sang Hoon verwerkt in zijn restaurant L'Air du Temps deze sappen tot bloemen- en groentewater bij het aperitief of in combinatie met een gerecht. U zult versteld staan om het resultaat. De chef neemt zijn apparatuur mee naar Folie Culinaire.


Geheim
Er zal in Maastricht nog méér flitsende apparatuur te zien zijn, waarvan een deel nog geheim is. Wat dat betreft rekenen we op een wereldprimeur. Niet geheim is het 3D printen van gerechten! Zal de kok in de toekomst nog nodig zijn? Het apparaat dat fluitend desnoods een hele truffel uitprint, denkt van niet.

Foie gras met truffelsA propos, over truffels gesproken. Op Folie Culinaire zal een delegatie topchefs uit de Périgord aanwezig zijn om alle klassieke en moderne geheimen van truffels en foie gras te ontrafelen. Onder anderen Vincent Arnould (M.O.F.), Robert Besse en Bruno Lalande willen u vooral laten proeven, want dat past bij hun aard...


Culinaire boekenbeurs
Folie Culinaire zal ook het platform worden van culinaire boeken, zowel nieuw als tweedehands. Hiervoor zal een apart marktpleintje worden ingericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten