zondag 9 augustus 2009

EUROPA EN DE KOMKOMMER



Ongeveer drie jaar lang hebben de Europese ambtenaren en politici gepalaverd over de komkommer. Jawel, over de komkommer. Na duizenden kilo's aan rapporten (die in alle Europese talen vertaald moeten worden en vervolgens telkens per vrachtwagen tussen Brussel en Straatsburg pendelen) kwamen de heren tot de conclusie dat komkommers voortaan recht moeten zijn. Kromme dingen passen niet in hun belevingswereld. Bovendien, kromme vormen vind je alleen in de natuur en in de kunst, een komkommer hoort volgens hen in geen van beide categorieën thuis. Ongetwijfeld was het bannen van de kromme komkommer een overwinning voor de Nederlandse agrarische industrie en de zaadveredelaars. Kleine boertjes in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland zijn niet in staat om rechte komkommers te telen, dat was alvast een stukje concurrentie minder.


Telkens opnieuw wordt bewezen hoe wereldvreemd de Europese bobo's zijn. Ze hadden echt niet gedacht dat hun kromme-komkommer-verbod protesten zou uitlokken. Ze schrokken van de reacties met als gevolg dat het kromverbod halsoverkop weer werd teruggedraaid. De duizenden kilo's papier worden nu in een archief opgeborgen en de ambtenaren en politici gaan zich nu richten op andere onderwerpen. Schrik er niet van wanneer ze straks komen met een verbod op bruine eieren (vieze kleur), ronde tomaten (vierkant stapelt makkelijker) of verse vis (de koppen zien er eng uit). Europa heeft gelukkig nog veel werk voor de boeg.


Weet je wat ik liever zou hebben? Dat ik in Europa geen paspoort meer zou moeten laten zien als ik een grens passeer. Of dat de stekker van mijn batterijoplader in heel Europa zou passen. Ik blijf een dromer, dus naïef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten