donderdag 13 augustus 2009

NEANDERTHALERS

De Neanderthaler is een mensensoort die vele duizenden jaren geleden uitstierf. Hij had een gedrongen lichaamsbouw en zijn herseninhoud was minder effectief dan de onze. Dus was hij nóg dommer dan wij en dat schijnt de reden van zijn uitsterven te zijn geweest. Maar wat hebben Neanderthalers met gastronomie te maken? Veel. Dat heeft professor Carles Lalueza-Fox van het Institut de Biologia Evolutiva in Barcelona ontdekt.
Een kwart van de moderne mensheid kan geen bittere smaken opmerken omdat de receptors op hun tong anders zijn. Een analyse van 48.000 jaar oude beenderen van een Neanderthaler heeft nu bewezen dat deze genetische variatie van de Neanderthalers afkomstig is. Daarmee is trouwens ook bewezen dat de twee mensensoorten vroeger met elkaar vreemd gingen. Dat laatste wisten we trouwens eigenlijk al. Het gen TAS2R38 dat bij onze geboorte aanwezig is, zorgt ervoor dat wij bittere smaken kunnen waarnemen. Bij de gewone mensen die vijftigduizend jaar geleden leefden, is ontdekt dat zij het bitter-gen altijd bij zich droegen, de afwijking kwam op dat moment alleen bij Neanderthalers voor.
Dat een kwart van de moderne mensheid geen bitter kan proeven, dit dankzij het feit dat een van hun voorouders ooit een slippertje maakte met een Neanderthaler, zet me tot nadenken. De meeste restaurantrecencenten schrijven bitter, eenvoudigweg omdat ze die smaak niet kennen. Daarmee staat onomstotelijk vast dat ze nakomelingen zijn van de Neanderthaler met zijn minder effectieve hersenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten