maandag 24 oktober 2011

De neuro en de zeuro

We maken heel spannende tijden mee, hoewel niet iedereen dat ten volle beseft. Onze welvaart staat op de tocht en geen klein beetje. De gigantische schulden van de Grieken zullen ongetwijfeld worden afgeboekt. Daar ginds heeft men altijd feest gevierd op onze kosten. Met Spanje, Italiƫ en Frankrijk is het niet veel beter gesteld. Nu was het piepkleine Griekenland nog te overzien, de drie volgende landen met problemen zijn vele malen groter, dus ook hun (onze) problemen. Hoe gaat dit aflopen? Allereerst is het te merken aan de pensioenen die gegarandeerd veel lager zullen zijn dan beloofd. Vervolgens zult u merken dat u bij de bank geen lening meer krijgt. Daarna zullen de belastingen worden verhoogd, want het gat moet gedicht. Het gevolg van dit alles kan zijn dat de economie in elkaar stort.

De oorsprong van het probleem zit in Duitsland en Frankrijk. Die vonden zich dermate groot dat ze boven de wet mochten staan. Hun begrotingstekorten waren veel groter dan binnen Europa was afgesproken, maar niemand durfde er iets van te zeggen. Dat kan ik ook, moeten andere landen hebben gedacht.

We zien nu een aaneenschakeling van halfslachtigheid, er worden geen drastische beslissingen worden genomen, het probleem wordt daardoor met de dag erger en duurder. Wat we een paar jaar geleden al hadden moeten doen, is erkennen dat Europa uit twee totaal verschillende werelden bestaat: noord en zuid, de Germaanse en de Romaanse cultuur. Die breng je met vergaderingen niet dichter bij elkaar. Die Marckel en Sarkozi samen. Dat is de Deutsche Grundlichkeit versus de Franse slag. Als Europa uit twee Europa's bestaat, wordt het tijd om ook te denken aan twee verschillende euro's: de Neuro voor het Noorden, de Zeuro voor het Zuiden.

Gaat de gastronomie er iets van merken? Zonder twijfel. De babyboomers die met pensioen zijn of gaan, vormen voor de gastronomie een interessante en sterk groeiende doelgroep. Houd er rekening mee dat gepensioneerden of bijna-gepensioneerden met de dag voorzichtiger zullen worden. Als zij per maand minder krijgen, zal dat op de eerste plaats ten koste van de luxe gaan. Wat kan een restaurateur doen? In elk geval met onmiddellijke ingang voorzichtiger worden. Denk tien keer na voordat u grote investeringen doet. Houd het personeelsbestand nog eens tegen het licht of het met een mannetje minder kan. U bent gewaarschuwd.

Volgende maand, op het GildenEvent in Ede, zal ik hierover een spreekbeurt houden. Tegelijkertijd zal ik dan mijn boek "Tweede Overpeinzingen" presenteren, waarin een hoofdstuk aan de simpele-basiseconomie-voor-restaurateurs zal zijn gewijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten