zaterdag 19 januari 2013

De Maya's hadden toch nog gelijk

Toen ik vanochtend op nu.nl keek, viel het me op dat de wereld inderdaad vergaat, de Maya's hadden toch nog gelijk.

De Fyra, de hogesnelheidslijn die Amsterdam met de rest van de wereld moet verbinden, heeft zodanig veel problemen dat alle treinstellen zijn stilgezet. Elke dag opnieuw stond er een stil op de spoorlijn, de deuren willen niet opgengaan en er komt overal rook uit. Het laatste nieuws is dat de treinstellen niet tegen 8 cm sneeuw kunnen, dan verliezen ze hun plaatwerk en vallen ze uit elkaar. Ach, dat is niet het enige probleem bij de NS. In de herfst krijgen de treinen vierkante wielen, uniek in de wereld.
Met de Dreamliner van Boeing van hetzelfde laken een pak. Alle 49 vliegtuigen die tot dit moment geleverd zijn, staan aan de grond om veiligheidsredenen. Boeing heeft besloten om geen vliegtuigen meer te leveren zolang de problemen niet zijn opgelost.
De JSF dan. Dit gevechtsvliegtuig is een hoofdpijndossier voor het Petagon, het aandrijvingssysteem werkt niet. Ook de JSF staat aan de grond, het wordt straks nog rustig in het luchtruim.


Drie voorbeelden die helemaal niets met gastronomie te maken hebben. Of toch? Alles heeft denk ik te maken met de wil van de mensheid om zichzelf te overtreffen. Beproefde technieken met een hoge mate van betrouwbaarheid tellen niet meer mee, het moet allemaal anders. Steeds verder worden we voortgedreven naar "anders". Het maakt niet uit wat we doen, als het maar anders is. Daarbij kopiƫren we naar hartelust van elkaar zonder de essenties helemaal te beseffen. We kopiƫren tandwieltjes van andere horlogemakers en plaatsen die in ons eigen horloge tussen de andere tandwieltjes. De klant wordt daarmee een piloot zonder valhelm. En daar zie ik wel degelijk een parallel tussen de Frya, de Dreamliner, de JSF en de gastronomie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten