donderdag 24 januari 2013

Triviaal

Mag je in je erwtensoep rookworst van Unox gebruiken? Een vraag van die strekking zag ik op twitter voorbijkomen. Uiteraard niet, zullen de puristen roepen. Ook al is de Unox worst tegenwoordig van onbesproken gedrag, blijft het voor hen ongepast. Dat ontlokt me een overpeinzing. Het gaat hier over convenience en hoever mag je daar in de gastronomie mee gaan? Als we goed om ons heen kijken, zien we dat alle keukens ter wereld convenience gebruiken. Wie pelt er zelf zijn rijst? Wie heeft geen blik tomatenpuree staan? Wie maakt zijn gelatine zelf? Wie heeft alle poedertjes van Adria verbannen? Allemaal voorbeelden van convenience en daar hebben zelfs de puristen blijkbaar geen probleem mee. Maar als het gaat over fond, over aardapelen of over ijs, brood of pralines, is het plotseling belangrijk dat alles in eigen huis wordt gemaakt. Dat is triviaal. Dat is meten met twee maten. Dat is koken met twee petten op. Niemand die in zijn keuken tomatenpuree uit blik gebruikt, mag zeggen dat hij een volkomen eerlijke keuken heeft. Hebt u wel eens bedacht welke rotzooi er in tomatenpuree zit? U wil het niet weten!
Het is mode geworden om een beetje minachtend te kijken naar iemand die convenience gebruikt, maar we doen het allemaal. Elk product dat een voorbewerking heeft ondergaan, is convenience. Dat mag nooit de maatstaf zijn. Wat dan wel? Ik denk dat het antwoord eenvoudig kan zijn. De voorbewerking die een leverancier of producent doet, moet u in eer en geweten kunnen beschouwen als een verlengstuk van uw eigen keuken. Hij moet als het ware precies hetzelfde doen als u zelf zou doen. Bakt uw bakker brood naar uw goeddunken? Draait de ijsboer ijs volgens uw receptuur? Brandt uw koffieboer de koffie naar uw smaak? Dan wordt het tijd om de emoties rond convenience van u af te zetten, u doet uzelf en uw klanten geen plezier met misplaatst purisme. Maar gaat het om tomatenpuree of gelatine, dan zou ik niet zo zeker zijn, terwijl juist dat soort producten ongemerkt de keuken in komen. Het wordt tijd voor herbezinning...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten