woensdag 14 september 2011

De teloorgang van Michelin

In de Volkskrant ( http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2902342/2011/09/12/Felle-kritiek-ex-hoofdredacteur-op-sterrengids-Michelin.dhtml ) wordt het boek "De Magie achter de Michelinster" aangekondigd. Auteur is iemand aan wiens achtergrondinformatie we niet hoeven twijfelen. Paul Van Craenenbroeck was 22 jaar in dienst van Michelin, waarvan 18 jaar als hoofdinspecteur Benelux. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het toekennen van de sterren.
Met spanning wacht ik dit boek af. Paul heeft geen goed woord over de leiding in Parijs. Incompetent, conservatief, bureaucratich, zijn de woorden. Michelin wordt geregeerd door Frans chauvinisme en vriendjespolitiek. Bovendien loopt de gidsenverkoop steeds verder terug, waardoor de inspecteurs onder druk worden gezet om voor reuring te zorgen. Sterretje erbij, sterretje eraf, gewoon om opwinding te veroorzaken.

En dan te bedenken dat er zo veel chefs hun leven zouden geven voor een ster, hun vrouw en kinderen er voor opgeven en hun eigen moeder aan de duivel zouden verkopen. Terwijl ze alleen maar een speelbal zijn om reuring te veroorzaken. Sterretje erbij, sterretje eraf. Dit om de gidsenverkoop te bevorderen. Wordt het niet tijd dat we al die onzin over boord zetten en weere normaal gaan doen. Ik heb het al vaker gezegd: koken is een ambacht zoals ook timmeren een ambacht is. Het is onvoorstelbaar dat er een sterrengids voor timmerlui zou bestaan. Waarom dan wel voor koks?
Ik sluit niet uit dat de Michelingids gaat verdwijnen, want via blogs en andere sites zijn er de laatste jaren vele duizenden "gidsen" ontstaan die informatie geven aan hun eigen doelgroepjes. Papieren gidsen lopen minimaal een jaar achter de feiten aan terwij bloggers hun ervaringen van gisterenavond delen. Nieuwer ontdekkingen worden niet meer door Michelin gedaan, maar door internetgebruikers.
Als de gids gaat verdwijnen zal ons beroep van culinair journalist een pak eenvoudiger worden. We zullen dan namelijk niet meer te maken hebben met chefs die twee meter boven de grond zweven, naast hun schoenen lopen en een dikke nek hebben, ze worden weer normaal aanspreekbaar. Zucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten