vrijdag 23 september 2011

Sam, Saar en Moos

Ze maken huppelende danspasjes, ze zuipen ouzo en metaxa en de mannen zijn de baas, zelfs indien hun vrouw een snor draagt. Maar vooral: ze voeren geen klap uit en betalen geen belasting. De Grieken dus.
Als ondernemer, dus ook als restaurateur, kun je van de hele Griekse Euro-tragedie één ding leren: als iemand geld van je tegoed heeft, zorg er dan voor dat het véél geld is. Als de Griekse schuld veel kleiner was geweest, zouden ze aan hun lot zijn overgelaten, zoals enkele andere landen. Maar nu de schuldenberg dermate hoog is, steekt iedereen de helpende hand toe. Helpende handen werken altijd uit eigen belang.

Wat kun je er als ondernemer van leren? Als je geld tekort komt om iedereen te betalen, betaal dan iedereen gewoon. Behalve degene die het meeste tegoed heeft. Heel vaak wordt bij financiële probleempjes de fout gemaakt om te betalen aan de hardste schreeuwer. Dat is vaak degene die het meeste tegoed heeft. Gevolg is dat de betaling van alle kleine factuurtjes vooruit wordt geschoven. Dat geeft een hoop gezeik want de telefoon staat niet stil. Je hebt dan honderd schuldeisers in plaats van één.

Het doet me denken aan een oude Joodse mop.
Sam ligt in zijn bed te woelen en kan de slaap niet vatten. Saar zegt: Waarom lig jij zo te woelen? Sam antwoordt: Ik heb een groot probleem. Je kent Moos van de overkant. Die heeft twintigduizend van me tegoed en die moet ik morgen betalen. Waarop Saar vraagt: Wat is dan het probleem? Sam zegt: Ik heb het geld niet. Kordaat stapt Saar uit bed, doet het raam open en roept hard: Moos! Overbuurman Moos wordt wakker, doet zijn raam open en vraagt slaperig: Wat is er? Saar zegt: Sam moet je morgen komen betalen. Maar hij heeft geen geld. Dan stapt Saar weer het bed in en zegt: Zo Sam, nu kan jij slapen en ligt hij wakker.

Kijk, dat is precies wat de Grieken hebben gedaan. Nu kunnen zij weer rustig slapen en mogen wij wakker liggen.

1 opmerking: