donderdag 15 september 2011

Het einde van de gastronomie?

Het Arrest Bosman zette destijds de voetbalwereld op zijn kop. Die wereld werkt sindsdien op een andere manier, het leven gaat door. Binnen enkele dagen echter kan ook de gastronomische sector met zo'n Arrest Bosman te maken krijgen, waarbij het leven niet doorgaat. Het is helemaal in handen van de rechtbank van Zutphen. Wat is het geval?
Ami Saisonnier Toine Smulders, patron-chef van Villa Copera in Tolkamer, had een kok die stiekem heel nauwkeurig zijn uurtjes bijhield. Inclusief overuurtjes uiteraard. Hij stapt nu naar de rechter om elk uurtje van Toine betaald te krijgen.
Is Toine zo'n ouderwetse beul die zijn mensen dag en nacht laat ploeteren? Welnee, hij is zelfs een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. Zijn jongens werken 9 tot 9,5 uur. Ze pakken regelmatig pauze, mogen drinken wat ze willen, staan af en toe buiten voor een sigaretje en drinken ter afsluiting samen een frisse pint. De nieuwe kok die bij Toine binnenkomt, weet al binnen één dag hoe het hier werkt, het is geven en nemen. Ik vraag me sterk af of die betreffende kok ter goeder trouw handelt. Toine's advokaat zal ongetwijfeld dezelfde overpeinzing hebben. Als je niet ter goeder trouw bent door niets te zeggen en stiekem uurtjes aan het noteren bent tot je de bom wilt laten ontploffen, dan riekt dat naar regelrechte oplichting.
Toine won alle denkbare wedstrijden, is zelfs wereldkampioen koken. Bij zo iemand ga je niet alleen werken voor de kost, een belangrijk element is dat je bij zo iemand heel veel leert. Mensen zoals Toine zijn degenen die op eigen kosten telkens voer in de kweekvijver gooien, die de gastronomische toekomst verzekeren. Stel je eens voor dat die pief onverhoopt voor de rechter inderdaad zijn gelijk zou krijgen. Dan is niet alleen Toine failliet, dan is vrijwel elk restaurant dat. Want plotseling zullen vele piefjes naar de rechter stappen, desnoods met urenbriefjes die ze vijf jaar geleden of met terugwerkende kracht hebben gemaakt. Maar het gaat nog verder dan dat. Stel je eens voor dat we in een situatie terecht komen waarin alle gastronomische koks nog 38 uur werken... De gasten zullen echt niet meer willen gaan betalen. Conclusie: Toine is dan al failliet, u failliet, maar ik ook, de groothandel ook, de groentenboer ook en de slager ook. Een sector die jaarlijks direct/indirect vijf miljard euro aan 's lands economie bijdraagt, ligt nu in de handen van de rechter in Zutphen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ernstig de situatie is voor ons allemaal. Ik stel voor dat KHN in de buidel tast om 's lands allerbeste advokaten en experts op deze zaak te zetten.
En dat die nu verdorie uitgerekend die o zo symphatieke, ja zelfs lieve Toine Smulders moet overkomen. We kennen allemaal restaurants waarin de koks wel vijftien uur per dag werken. Al veel talenten zijn daardoor gesneuveld. Niet bij Toine. Hij had het geluk om als leerling bij Leo van Eeghem terecht te komen. Die zei: "Toine, jongen, het is als met een wip. Het moet in balans zijn, geven en nemen."

3 opmerkingen:

  1. En stil is het, niemand durft te reageren... wat een raar volkje zijn wij....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom zien we ddit alleen van de negatieve kant? Stel dat alle ondernemers hun medewerkers uit moeten betalen, dan is de gastronomie ineens een zeer interessante werkplaats. Jong talent zal langer blijven, koks staan in de rij om in de gastronomie te mogen werken. Gevolg is dat de kwailiteit toeneemt en de horecaondernemer krijgt weer gemotiveerd personeel. Wat laten we eerlijk zijn, een contract voor 38 uur met gemiddelde werkweken van 50 uur, dat is gewoon niet meer van deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de topzaken werkt het nu eenmaal zo. Wettelijk gezien zitten we eigenlijk allemaal fout en dat heeft die kok van zijn advocaat gehoord. Een groot chef zal het wel niet worden, misschien omscholen tot boekhouder???

    BeantwoordenVerwijderen