Het GildenEvent, gisteren in Ede, was in meerdere opzichten fenomenaal. Zo liet oud-keeper Hans van Breukelen het publiek drie kwartier lang op het puntje van de stoel zitten. Zijn boodschap: er is geen crisis, er is gewoon een nieuwe economie. Ga dus niet wachten tot die crisis voorbij is maar pas je definitief aan de gewijzigde omstandigheden aan. Ook gaf hij een voorbeeld uit zijn eigen carrière. Hij werd door de pers helemaal de grond ingeboord als minkukel, het volgende jaar had hij de Europa Cup in handen. Hoe dat kwam? Simpel. Als je je concentreert op mogelijke fouten, ga je ze ook maken. Je gaat al bang het veld op en dan verlies je. Draai de knop in je kop om en de wereld verandert. Een mooie demo gaf hij door het publiek te laten staan. Hij vroeg aan iedereen om zich zo groot mogelijk te maken. Daarna stelde hij de vraag: wie heeft er pijn? Niemand had pijn. Dat kwam volgens Van Breukelen omdat iedereen zijn best had gedaan. Met je best doen krijg je geen pijn. Maar ga nu eens tot het uiterste. Iedereen stond weer op en werd tien centimeter groter. Iedereen had pijn. Kijk, zei Van Breukelen, wil je winnen dan moet je tot het uiterste gaan en dat doen pijn. Je kunt geen winnaar zijn zonder het te voelen. Kortom, een prachtig optreden dat nog lang zal nagalmen.
Cesar Zuiderwijk, de legendarische drummer van de Golden Earring, gaf ook al zo'n optreden. Verkleed als kok zat hij op het podium en toverde met pollepels, zoutvaten en stoelen zodat die het ultieme ritme kregen.
Maar het meest monumentale van de dag was toch wel het optreden van Onno Kokmeijer bij de presentatie van het boek Wynand. Zelden heb ik iemand zo respectvol zien omgaan met zijn leermeester. Het begon met een fimpje waarin Onno het werkadres bezocht waar het voor hem ooit begon: Les Quatre Canetons. Vervolgens legde hij uit wat Wynand Vogel voor hem betekende. "Mijn culinaire vader", noemde hij het. Het was Wynand Vogel die hem warm maakte voor de topgastronomie, hem alles leerde en hem voor wedstrijden enthousiasmeerde. "Ik heb àlles aan Wynand te danken."
Het boek Wynand was gisteren een eclatant succes, logisch want ik vroeg er het symbolische bedrag van 3 euro voor. Er werden bijna 400 exemplaren gekocht en die moesten vrijwel allemaal ondertekend worden. Gelukkig wist Ferdie enkele flessen wijn te ritselen, de kramp in de handen verminderde daarna.
Het is nog maar een dag geleden, nu al kijk ik uit naar het GildenEvent volgend jaar. Het is gewoon onnederlands dat zo'n rijk, boeiend, veelzijdig en verrassend programma wordt gepresenteerd. Was u er niet bij dan zult u dat volgend jaar wèl moeten doen, of u nu lid van een der gildes bent of niet.
En de complimenten voor het boek Wynand, gisteravond direct uitgelezen. Mooi tijdsbeeld van een bevlogen topkok! en met humor geschreven!
BeantwoordenVerwijderen