donderdag 26 juli 2012

Foie gras nieuwe methode

Ferme-auberge du Roc, gelegen in het buitengebied van Saint-Pompon, is het adres waar je je foie gras koopt. Philippe Lapeyre is de zevende generatie die eenden mest, de tradities zijn hem met de paplepel ingegoten. Philippe is echter altijd bezig met vernieuwing. Op dit moment heeft hij een nieuw systeem in aanbouw dat nóg meer rekening houdt met de eenden. De afmestfase zal vanaf deze herfst voortaan gebeuren in groepshuisvesting! Hoewel zijn productie bescheiden is, investeert hij hierin enkele tonnen. Het systeem dat ik aanschouwde, bestaat uit groepshokken die met een druk op de knop kleiner kunnen worden gemaakt. Als dat gebeurt, komen de dieren dichter bij elkaar en kunnen ze niet vechten om de eerste te zijn. En dan te bedenken dat zogenaamde dierenrechtenorganisaties ons steeds opnieuw via gemonteerde filmpjes willen wijsmaken dat de productie van foie gras verwerpelijk is. Zoals Philippe zijn er talrijke boeren die erg met hun dieren begaan zijn en altijd zoeken naar beter.
Geloof mij nu voor eens en altijd: er is absoluut niets mis met het mesten van eenden of ganzen of met foie gras. Integendeel!

1 opmerking:

  1. Ik ben blij met uw stelling, belachelijk ook dat er sinds kort een foie gras verbod in Californie is ! Alleen verbaast het mij dat Johannes van Dam blijft beweren dat foie gras in alle gevallen een "zieke lever" is en dus verderfelijk, maakt niet uit hoe en door wie het geproduceerd wordt. Wat denkt u van deze opvatting?

    BeantwoordenVerwijderen