maandag 26 november 2012

Becasse à la presse???

Vorige week kwam Robert Kranenborg op tv om houtsnip te bereiden. Meteen stonden alle korenwolfjesmiddende dierenbeschermers op hun achterste poten. Mevrouw Thieme, bekend om de mierenlokdoosjes in haar huis, stelde zelfs kamervragen. Hoe is het mogelijk dat iemand een beschermd vogeltje durft te eten! Inderdaad is de houtsnip hier beschermd, maar dat wil nog niet zeggen dat hij overal beschermd is. Bijvoorbeeld in Schotland zijn er eerder te veel dan te weinig van. Als je die beestjes uit Schotland laat komen, is er niet het minste probleem.
Nu werd de bereiding van Kranenborg op tv aangekondigd als "bécasse à la presse". Dat hoef je bij de landelijke chefs en het journaille geen twee keer te doen, plotseling praat iedereen over bécasse à la presse en sommigen gaan er al meteen mee aan de slag. Wacht eens even... Bécasse à la presse?? Volgens mij bestaat die bereiding niet eens. Canard à la presse ja, dat ken ik. Maar ik moet er niet aan denken dat het nietige houtsnipje in een pers wordt gemangeld. Maar toch is bécasse à la presse ineens beroemd. Daarmee is meteen het bewijs geleverd: zowel het journaille als de koks kennen hun klassiekers niet. Ze lopen elkaar zonder nadenken achterna, niet gehinderd door enige kennis terzake. Volgens mij heet de betreffende bereiding "Bécasse à la Riche". Wie ooit in Villa Lorraine kwam, kon er niet omheen. Freddy Vandecasserie wist als geen ander hoe het moest. Heren koks, ken uw klassiekes! En dames en heren van het journaille, maak uw huiswerk en controleer uw bronnen! Zo niet dan bent u zoals een aap met een scheermesje. Die wordt steeds kleiner en steeds roder. 

1 opmerking:

  1. Voor de echte chefs.
    De kop werd geserveerd met een lepel.
    De ingewanden opgewerkt met ganzenlever en cognac.
    Dit is een van de properste beestjes,telkens als hij opvliegt gaat alles eruit.

    BeantwoordenVerwijderen