vrijdag 22 februari 2013

Folie Culinaire

Gisteren heb ik in Maastricht de allerlaatste contractbesprekingen gehad, kwestie van nog wat details afpunten. Vervolgens ben ik met beurmanager Erik (in de beurzensector heet kennelijk iedereen Erik) aan de slag gegaan. We hebben in de Expo Foyer van het MECC rondgestapt en onze fantasie laten werken. De keuken komt centraal te liggen, hier in de hoek komt een whiskybar, daarginds komt een terrasje met het koele bier, zo komen de stands de liggen, hierzo komt de chefs table en dat stuk gaan we reserveren voor een markt.

Welke wereldtopper halen we naar Maastricht? Daar hebben we gisterenavond nog een redactievergadering over gehouden. Alles is mogelijk, alles staat open. Welke grote naam zal het publiek liefst willen zien? Vanochtend heb ik die vraag op twitter en facebook aan u gesteld en hoop veel reacties te krijgen.

Wie zal er als bezoeker worden uitgenodigd? In elk geval krijgen de abonnees van Culinaire Saisonnier (N/F) en P&D twee gratis toegangskaarten want dat heb ik kunnen bedingen. Daarnaast heeft MECC nog de lijst liggen van de vroegere EFFF en zal men zich straks kunnen inschrijven via de site. Folie Culinaire krijgt een besloten karakter, hetgeen wil zeggen dat het evenement niet zo maar voor iedereen toegankelijk is. In principe is de toegang voorbehouden aan chefs, souschefs, maîtres, sommeliers, ... Op woensdagmiddag willen we het evenement ook openstellen voor georganiseerde kookamateurs, degenen die qua niveau zeer hoog staan. Ook zullen op woensdag de laatstejaars leerlingen van geselecteerde scholen welkom zijn.

Wie zullen de standhouders zijn? Nadat vorige week het eerste persbericht verscheen, liep het al meteen storm. Onze bedoeling is om er een zo internationaal mogelijke bedoening van te maken. Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland... Er zijn slechts twee types deelname mogelijk: ofwel een standaard stand van 4x4 meter ofwel een marktkraam. We willen geen partijen die de boel gaan overheersen en gaan vooral op zoek naar standhouders die zelf voor röring op hun eigen stand willen zorgen zodat het evenement maximaal interactief wordt.

Het programma dan. Dat ligt nog niet vast, we hebben er wel gedachten over. Zo willen we de maandag reserveren voor een aaneengesloten explosie van kookdemo's, zowel warm als koud en dat zo internationaal mogelijk. Op dinsdag overwegen we een bepaalde grondstof als centraal thema, ook weer internationaal aangepakt. Het zou bijvoorbeeld best wel eens een Japanse dag kunnen worden of zo, er liggen al lijntjes met de Japanse overheid en Tokyo. Maar het zou even goed een combinatie Japan-Frankrijk kunnen worden of iets totaal anders. We zien nog wel. Op woensdagochtend zal onze keuken gereserveerd zijn voor de wedstrijd rond het Glazen Kalf, vervolgens moet de woensdagmiddag zeer bijzonder worden. In elk geval willen we zodanig onze stinkende best doen dat menige bezoeker zal besluiten om een hotel te nemen.

Op dinsdagavond willen we nog een klein feestje bouwen speciaal voor de standhouders en enkele genodigden. Gelukkig zal de keuken groot genoeg zijn om ook hier aandacht aan te besteden.

Er breken dus spannende tijden aan. Later zullen uw kleinkinderen zeggen: "Opa, vertel nog één keer van de Folie Culinaire."

1 opmerking: