woensdag 13 februari 2013

Zin in een tosti?Af en toe duiken er fantastische initiatieven op die je zelf had willen bedenken. We weten dat niet alleen stadse kinderen maar ook volwassenen geen notie hebben wat eraan vooraf is gegaan als ze een hap in hun mond steken. Hoe kan je respect hebben voor de noeste arbeid van boeren en ambachtslieden als je niet eens weet dat ze bestaan. Daar moet nodig iets aan worden gedaan en dat gebeurt vanaf binnenkort in de tosti-fabriek.

De bedenkers van dit initiatief kozen iets heel simpels als voorbeeld uit, want wat is er eenvoudiger dan een banale tosti. Let wel, willen ze zeggen, dat ook zo'n simpel ding het resultaat is van een zeer complex proces waarin allerlei mensen en vakgebieden hun eigen rol spelen. Een snee brood, een plak ham en een schelletje kaas zijn geen dingen waar de wereld van wakker ligt... totdat je erover gaat nadenken.

De tostifabriek wordt gebouwd bij de Van Gendt hallen in Amsterdam als onderdeel van Mediamatic, een zelfgebouwde stad met allerlei experimenten. Eind deze maand zal er graan worden gezaaid, een maand later arriveren er varkens en koeien. Gedurende zeven maanden zal alles dagelijks worden verzorgd. Terwijl het graan opkomt, groeien de twee biggetjes op tot ham en worden de koeien gemolken. Gedurende de hele lente en zomer zullen schoolklassen, buurtbewoners en andere stedelingen worden uitgenodigd om het wonder te aanschouwen. In augustus, wanneer het graan is geoogst, zal het meel worden gemalen en tot brood gebakken. Inmiddels liggen de kazen en hammen dan te rijpen. Op dat moment zullen de tosti's tijdens een groot oogstfeest worden geproefd.

Wat een initiatief! We hadden het allemaal zelf kunnen bedenken, maar deden het niet.

Wel kan u het initiatief sponsoren via VoordeKunst.nl. Zodoende geeft uw donatie fiscale voordelen. Ook als u een BV hebt, want dan mag u 150% van het sponsorbedrag aftrekken.

De organisatie moet een bedrag van 14.750 euro bij elkaar rapen, dus duur is het projekt niet. Doet u mee? Ik in elk geval wel. Volgens de site
 www.detostifabriek.nl kan je via sponsoring zelf de biggetjes en de koeien een naam geven. Ik ga eens informeren wat het me kost om een varken de naam Norbert te geven. Dat lijkt me wel wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten