zaterdag 20 juni 2009

MARCHÉ GOURMAND

Jarenlang is er in Saint-Pompon weinig te doen geweest. Maar sinds vorig jaar het nieuwe (sterk verjongde) gemeentebestuur aantrad, is plotseling veel veranderd. Het eerste wat je daarvan kon zien, was dat het hele dorp ontelbare bloemen kreeg en dat er drie eendjes werden uitgezet in het (vaak droge) riviertje de Mandalou dat ons dorpscentrum in tweeën snijdt. Plotseling kwam er iedere vrijdagochtend een markt en als klap op de vuurpijl werd aangekondigd dat er in de zomermaanden voortaan een wekelijkse gastronomische avondmarkt zou komen. Velen waren sceptisch, want nieuwe gemeenteraden roepen wel vaker iets. Achteraf komt er dan niets van terecht. Vriend en vijand waren daarom verbaasd dat het zaterdagavondfestijn de hele vorige zomer werd volgehouden en dat hij zelfs uitgroeide tot een regionaal fenomeen. In totaal werden er vorig jaar 9000 bezoekers geteld.
De Marché Gourmand steekt simpel ineen. Rond het dorpsplein komen allerlei marchands staan die iets lekkers te bieden hebben. Op het plein staan lange tafels met banken. Je neemt je bestek van thuis mee en gaat vervolgens langs de kraampjes. Daar kan je kiezen voor banaliteiten als een pizza, een pitabroodje, moules frites of een paëlla. Maar ook kan je hooggastronomisch tekeer gaan met een truffelomelet, een mooi gepersilleerde T-bone, een dozijntje fines de claires of een huisgemaakte tartelette.
Er is altijd muziek, hetzij door een DJ, hetzij door een valszingende accordeonist die de regionale ster is op alle feesten. Wanneer het donker wordt en de gekleurde lampjes feestelijk gaan branden, wordt er op straat gedanst. Zwierige walsen laten zich afwisselen door het modernere spul. Nu is die straat een Route Départementale, dus met vrij druk autoverkeer. Dat interesseert niemand, want als er een walsje wordt gepleegd, moeten de auto's gewoon wachten. Je ziet de automobilisten aanvankelijk geïrriteerd zijn, later stappen ze uit hun auto om ook een dansje te doen. Bestek voor en hapje mogen ze dan van iemand lenen.
Wilt u zo'n mooi volks plattelandsfestijn meemaken, kom dan op een zaterdagavond in juli of augustus naar Saint-Pompon. Vergeet uw bestek niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten