donderdag 12 september 2013

Het standaardwerk KALF


Standaardwerken, boeken met grote diepgang die àlles over een onderwerp vertellen, zijn tegenwoordig uiterst zeldzaam. Uitgevers kiezen liever voor het snelle eenvoudige werk want dat scoort bij het grote publiek. Het was al lange tijd onze droom om zelf een standaardwerk te maken, maar ja, hoe begin je eraan? Achteraf kunnen we stellen dat we het werk volledig hadden onderschat. Maar liefst tweeëneenhalf jaar waren we eraan bezig. Norbert deed alle research en dat kostte hem anderhalf jaar. Over het onderwerp kalf stond namelijks vrijwel niets op papier, in archieven was niets te vinden. Vrijwel alle gegevens moesten er komen van interviews. We wilden de lat hoog leggen, ons standaardwerk moest niet alleen over kalfsvlees gaan, maar ook over andere facetten. Zo gingen we bijvoorbeeld naar Floris van Bommel om te zien wat hij met kalfsleder doet. Wat het vlees aangaat, wilden we ons niet beperken tot de moderne productie, dus gingen we bijvoorbeeld ook in de Franse binnenlanden op zoek naar dat authentieke boertje en bezochten we ouderwetse triperies. We brachten de diverse kalfsvleesculturen overal in Europa in kaart en bestudeerden de echte klassiekers.
Vervolgens was het gastronomische hoofdstuk aan de beurt. Met drie redactieteams gingen we op pad om de topchefs van vele landen te bezoeken. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland, ja zelfs kwamen we in Tokyo terecht. Ooit een Nederlandstalig boek gezien waarin Arzak, Beresategui, Roca en Subijana naast elkaar staan? Alleen al wat het aantal sterren aangaat, is het boek een monument geworden.
Het standaardwerk KALF is uitgevoerd in groot formaat, telt maar liefst 320 pagina's en is bijna 2,5 kilo zwaar! Voor de prijs hoeft u het niet te laten: € 49 plus een bijdrage in de verzendkosten van € 9. Dat maakt € 58 in totaal. U kan het boek bestellen via de boetiek op onze site
www.saisonnier.net of gewoon door een mailtje te sturen naar inge@saisonnier.net
De officiële presentatie van het boek zal gebeuren op maandag 7 oktober op Folie Culinaire in Maastricht. Diverse topchefs die in het boek staan, zullen daarbij aanwezig zijn. Zo kan u hun eigen pagina's laten signeren. Tijdens Folie Culinaire betaalt u uiteraard geen verzendkosten.

1 opmerking:

  1. Dit boek is een absolute parel voor iedereen die werkt met kalfsvlees!

    BeantwoordenVerwijderen