woensdag 14 juli 2010

Bio wijn bestaat niet


Er komt tegenwoordig steeds meer bio wijn op de markt, maar wist u dat deze niet bestaat? Als Saisonnier-redakteurs bezoeken we onnoemelijk veel wijngaarden en nog nooit hebben we een wijn gezien die naar ons gevoel volkomen bio is. Want wat is bio? Wat is het gevoel dat je bij het woord bio hebt? Daar is denk ik geen enkel misverstand over.
Accoord, er zijn veel wijnboeren die echt hun best doen. De tijd dat de wijngaard werd kapotgespoten en geen enkel leven bevatte, dat is gelukkig verleden tijd. Er zijn boeren die zo zorgvuldig mogelijk met hun grond omgaan, maar op dezelfde wijze zou een prei nooit bio mogen heten.
Wijn bestaat grofweg uit twee elementen: de druif en het wijnmaken. Om het predikaat bio te mogen voeren, speelt het wijnmaken al geen enkele rol: het gaat alleen om de druiven. Als je van bio druiven wijn maakt en er vervolgens allerlei rotzooi zoals een handvol sulfiet op loslaat, is de wijn nog steeds een bio wijn. Ik vind dat dit al niet klopt. Maar het gaat zelfs verder dan dat. Omdat het onmogelijk is om de bedreiging "valse meeldauw" op biologische wijze te bestrijden, is het gebruik van Bordeause pap bij bio druiven toegestaan. Dit is een blauwkleurige mengeling van kopersulfaat en kalk.
Ik heb nu geprobeerd om mijn eigen wijnstokken helemaal niet te behandelen, het resultaat ziet u op de foto. Druiven telen zonder Bordeause pap is vrijwel uitgesloten en vervolgens mag de wijnboer alles met de geplukte druiven doen wat de Heer verboden heeft. Is dat bio? Nee. Waarom mag het woord bio dan gebruikt woden? Dat moeten we aan de Brusselse ambtenaren vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten