maandag 19 juli 2010

De garde-manger



De huizen staan tegenwoordig vol met meubels en meubeltjes, maar dat is niet altijd zo geweest. In vroeger tijden speelden meubelen geen enkele rol. Hooguit een tafel en een bed waren belangrijk. In de loop van de geschiedenis hebben de mensen hun dagen altijd met vier dingen gevuld: werken, bidden, eten en slapen, met de kippen op stok. Alleen voor het eten en het slapen hadden ze iets nodig. Dit veranderde pas toen sommige mensen (vooral handelaren) rijk werden en hun rijkdom wilden etaleren. Vervolgens ging iedereen, zoals altijd, de rijken naäpen, todat uiteindelijk het Ikea cultuurtje ontstond.
Zelf ben ik (in Frankrijk) gezegend met een authentiek huis uit de veertiende eeuw. De sfeer van een-huis-zonder-meubelen was nog goed te proeven toen ik aan de verbouwingen begon. Alles wat een mens primair nodig heeft, was in het huis bouwkundig ingebouwd: een stuk uitgehouwen natuursteen diende als wasbak en gootsteen. Enkele haardplaatsen zorgden voor warmte in de winter. Verder hadden de mensen helemaal niets nodig. Behalve dan nog één ding: de garde-manger (letterlijk: eten bewaarder). Voordat de koelkast werd uitgevonden, bewaarde men de voedingsmiddelen op een zo koel mogelijke plaats, afgeschermd voor vliegen. In de armoedige tijd dat eten van levensbelang was, zal de garde-manger de allerbelangrijkste plek van het huis zijn geweest. In mijn huis hebben ze dat destijds vernuftig opgelost. Alle muren zijn in 60 tot 70 centimeter dik natuursteen gebouwd. Behalve achter de provisiekast die in de muur is geplaatst. Achter de kast is de muur slechts 10 centimeter dik. Deze muur staat op een plek waar altijd schaduw is, aan de vochtige kan van het huis. Het is verbazingwekkend hoe fris het in de kast blijft, ook als het buiten 35 graden is. Nu heb ik op een rommelmarkt ook nog een authentiek garde-manger meubel gevonden. Gezien de grootte zou dit van kastanjehout gemaakte meubel best wel eens afkomstig kunnen zijn van een eertijdse herberg.
We staan er tegenwoordig niet zo meer bij stil. Alles is normaal geworden en als we iets willen hebben, dan kopen we het gewoon. Vroeger waren de mensen al verplicht om na te denken wanneer ze een huis gingen bouwen. Een vuurplaats, een wasbak en een garde-manger, meer heeft een mens niet nodig, al het andere bestaat uit overbodige toeters en bellen. Hoewel een comfortabel bed mij geen overbodige luxe lijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten