maandag 20 februari 2012

Ode aan Marike


Wie je op Facebook regelmatig voorbij ziet komen, is Marike van Beurden. Blijkens een foto stapte ze gisteren in Macau uit een helicopter. Drie weken geleden was ze aan het skiën in de Alpen, vorige week zag je haar in Madrid en morgen zal ze ongetijfeld in Honkong zijn, want daar is haar werkplek, als chef-patissier van driesterrentent Caprice. Ik ontmoette haar voor het eerst in Parijs, waar ze patissier van George V was. Ze vertelde toen hoe haar jaloerse mannelijke collega's er niet voor terugdeinsden om haar wedstrijdshowstukken te vernietigen. Later stond ze in onze demokeuken op de EFFF. Toen ze ons een goed volgende werkadres vroeg, stelden we Maison Pic in Valence voor. Bij Ami Saisonnier Anne-Sophie Pic werkte ze verder aan haar carrière. Toen ze de allerbelangrijkste wedstrijd ter wereld C3 won, kon haar reputatie helemaal niet meer stuk. Overal ter wereld is ze als chef-patissier meer dan welkom.
Marike lijkt een frêle vrouwtje, maar schijn bedriegt, ze is een echte commando die de wereld verovert. Waarom besteed ik deze aandacht aan haar? Voor mij is ze hét voorbeeld voor leerlingen en vakmensen die aan het begin van hun carrière staan. Marike bewijst dat je veel meer kunt dan je zelf voor mogelijk zou houden. Een uitgekiende strategie, keihard werken, je talent ontwikkelen, de juiste werkadressen kiezen. En vooral wedstrijden winnen en niet bang zijn om je eigen kerktoren te verlaten. Als je dat doet, ligt de wereld aan je voeten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten