donderdag 27 september 2012

Gepast chauvinisme

Over enkele weken vindt in het Duitse Erfurt weer de kookolympiade plaats. Het is dus alweer vier jaar geleden dat we er waren. Je gelooft je eigen ogen niet als je daar rondloopt. Vele duizenden koks van overal ter wereld komen naar Erfurt om er met en tegen elkaar te strijden in diverse klasses. Spectaculair zijn de tafels van de landenteams in de koude klasse. Japan en Zweden gooien hier altijd hoge ogen met hun millimeterwerk. Je dwaalt vlot een volle dag tussen al die tafels rond. Alle landen hebben hun eigen supporterscontingent. Enkele vliegtuigen vol Japanners reizen hun nationale team achterna en busladingen supporters worden er uit de Scandinavische landen, Italië en Spanje aangevoerd. Werkelijk de hele wereld kom je in Erfurt tegen en ook de wereldpers en veel cameraploegen.
Maar hoe triest is het om de Nederlandse supportersschare te zien. Toen het grote podium vol met landenteams stond en Oranje naar voren werd gehaald, hoorde je in die enorme zaal twee paar handen klappen, die van Joost en die van mij. Dat moet anders!
Koksgilde Nederland is nu met een initiatief gekomen: er wordt busvervoer voor supporters ingezet. Maar raakt die bus vol? Dat is de hamvraag. Ik hoop van harte dat de nationale helden ditmaal meer ondersteuning krijgen dan vier jaar geleden. Om zeker te zijn van meer applaus hebben we besloten om drie Saisonnier-mensen af te vaardigen...
Niet alleen om te supporteren, ook om te kijken moet je als vakman/vakvrouw in Erfurt zijn. Je gaat naar huis met een vracht inspiratie en denkwerk. Doen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten