donderdag 13 september 2012

Het boek WYNAND

Wynand Vogel is een markante figuur binnen de Nederlandse gastronomie. Hij ontving tweemaal de titel Beste Restaurant van Nederland en werd ook door het Duitse magazine Der Feinschmecker als zodanig uitgeroepen, kan bogen op het grootste palmares van alle wedstrijdkoks ooit, was jarenlang de captain van het nationale kookteam, leidde diverse latere sterrenchefs op, werd benoemd tot lifetime erelid van de wereldkoksorganisatie en tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, diende bij het Korps Commandotroepen, was ontwikkelaar van het meesterkokexamen en medeoprichter van het Gilde van Meesterkoks, schreef boeken en was tenslotte gedurende 12 jaar de hoofdinspecteur van Lekker.

Toen ik besloot om Wynands' biografie te schrijven, kreeg ik daar al snel spijt van, want er kroop veel en veel meer tijd dan was voorzien. Er waren dagenlange gesprekken maar daarmee ging het verhaal slechts moeizaam vooruit. Wynand bleek een archief te hebben dat niet in de auto paste. Van vele duizenden krantenknipsels, foto's, menukaarten, enzovoort moest een legpuzzle worden gemaakt. Uiteindelijk besloten Wynand ik om ons een volle week op te sluiten in de stilte van het Zuid-Franse Saint-Pompon. Dat hielp.

Het boek Wynand neemt u mee naar de tijd van de oubollige Amsterdamse sterrenkeukens waar zaagsel op de vloer lag, er in de keukens meer ratten rondliepen dan koks en de keukenbrigade tijdens feestdagen in het stro in een rommelhok sliep. Vervolgens naar de eerste lichtpunten van de nieuwe tijd, dan de nouvelle cuisine en de periode daarna. Wat dat betreft is het boek een tijdsdocument waarin jongeren zullen ontdekken dat de Nederlandse gastronomie er niet zomaar kwam, dat ervoor gevochten werd. Maar ook neemt het boek u mee naar de meest uiteenlopende onderwerpen. Het verklaart bijvoorbeeld hoe de tegenstellingen tussen de zwarte en witte brigades ontstonden, welke de weg was die een leerling vroeger moest afleggen, hoe de kameraadschap was op het moment dat nog niet iedereen met zijn eigen i-phone bezig was, hoe het wedstrijdleven ontstond. Daarnaast komt de periode van Lekker uitvoerig onder de aandacht, met veel anecdotes en ongezouten kritiek. En uiteraard zijn er ontboezingen te noteren. Zoals welk in de ogen van Wynand momenteel het allerbeste restaurant van Nederland is.
Het boek Wynand, een paperback van bijna 170 pagina's dik, zal € 8,50 kosten en in een gelimiteerde oplage verschijnen. Het zal uitsluitend te koop zijn bij Culinaire Saisonnier en in de Saisonnier Culiboutiques. U kunt het boek vanaf nu bestellen in onze webwinkel
www.saisonnier.eu waarbij u wel rekening moet houden met een bijdrage van € 1,50 in de verzendkosten, zodat u in totaal tien euro betaalt. Ook kunt u een mailtje sturen naar martine@saisonnier.net Het boek Wynand zal worden gepresenteerd op het GildenEvent dat op 1 oktober a.s. plaatsvindt in Cinemec Ede. De deelnemers aan dit evenement zullen het boek ter plaatse kunnen kopen voor een symbolisch bedrag van 3 euro.

1 opmerking:

  1. Is het boek ook te verkrijgen met handtekening, reserveer er één voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen