maandag 10 september 2012

Pangasius

Wat jaartjes geleden werd de markt plotseling overspoeld met een nieuwe vis die uit het niets tevoorschijn kwam. De pangasius ofwel panga, een soort snelgroeiende reuzemeerval, is spotgoedkoop. Er zat totaal geen smaak aan en niemand vroeg zich af waar het beestje zijn lage prijs aan te danken had. Inmiddels weten we wel beter. De pangasius wordt op zeer grote schaal gekweekt in de Mekongdelta van Vietnam en daar hoef je geen tekeningetjes bij te maken. De vis heeft een zwemblaas en ademt gewone lucht. Je hoeft als producent daarom niet te letten op de waterkwaliteit. Gelukkig maar, want de Zuid-Vietnamese rivieren behoren tot de meest vervuilde ter wereld, met bijvoorbeeld een gigantische hoeveelheid arseen. Op het gebruik van bestrijdingsmiddelen lijkt in Vietnam geen rem te staan.
Zoals met elk slecht product zal de panga vroeg of laat van de markt verdwijnen. De kwaliteit is dermate belabberd dat de opbrengstprijzen in Vietnam onder grote druk staan. Zowat éénvijfde van alle producenten is de afgelopen tijd failliet gegaan en velen zullen nog volgen. Niet erg volgens mij, er is goede vis in overvloed. Naast de plofkip hebben we geen plofvis nodig. Nu de kabeljauw weer helemaal terug is van bijna weggeweest, mogen we weer genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten