dinsdag 14 juni 2011

De nieuwe wereld van Midas Dekkers


Op KRO Brandpunt was een opmerkelijk interview met bioloog Midas Dekker te zien. Het hele interview is te zien op:
http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/12-06-2011/fragmenten/kassen_vol_zorgen/extras/bekijk_het_hele_interview_met_midas_dekkers/

Dekkers begrijpt niet waarom we nog steeds landbouw en veeteelt bedrijven zoals tienduizend jaar geleden. Hij zegt: stel voor, ik wil vlees produceren. Dan moet ik een stuk grond kopen, gras inzaaien, wachten tot het hoog genoeg staat, een kalf kopen, dat beest een paar jaar laten rondlopen in zijn eigen voeding en stront. Vervolgens moet ik het dier bloedig slachten waarna er een klein biefstukje overblijft. Dekkers propageert om voeding te gaan maken in fabrieken dicht bij de grote steden, op steenworp afstand van de consument. Want, zo zegt hij, komkommers naar Rusland exporteren is absurd. Die dingen bestaan voor 98% uit water, dus rijden er vooral vrachtwagens en treinen met water rond. Wat moet er in de nieuwe fabrieken worden gemaakt? Koolhydraten, eiwitten en vetten. Kortom de elementen waaruit al onze voeding is samengesteld. Je moet er alleen voor zorgen dat je ze eetbaar maakt. Echte komkommers en biefstukken blijven dan op kleine schaal bestaan, voor zondags en voor lekkerbekken die ervoor willen betalen.
Als rechtgeaard gastronoom kwam ik bij het fimpje meteen recht overeind. Ik zou die Midas Dekkers wel eens gaan doodschoppen. Maar hoe langer ik er vervolgens over nadacht, hoe meer gelijk is hem moest gaan geven. Want waar zijn we in de wereld allemaal mee bezig? Vooral met het produceren van voedsel zonder smaakkwaliteit. De meeste mensen zijn daar ook helemaal niet in geïnteresseerd, getuige de miljardenomzetten van ketens als McDo, Quick, Pizzahut en trawanten. Degenen die ècht in kwaliteit geïnteresseerd zijn, dat is slechts een exclusief handjevol mensen, een handjevol dat je zelfs ook nog blij maakt met truffelolie, dus er ook niets van snapt. Als we nu eens fabrieken oprichten die koolhydraten, eiwitten en vetten produceren, technisch is het goed mogelijk. Dan kan iedereen die zich wil "voeden" voor de helft van de prijs terecht. Mensen zoals ik betalen met veel plezier het dubbele voor kwaliteit, desnoods het tienvoudige. Op dat moment kan ik bioloog Dekkers plotseling helemaal volgen. De wereld wordt er beter op, want alle vrachtwagens met komkommers, zoals gezegd 98% water, kunnen aan de kant. Van lelijke agrarische gebieden maken we mooie bossen, heiden en andere landschappen, met de meeste ex-boeren als betaald beheerder. Alleen de allerbeste boeren blijven boer, zij produceren voor de gastronomen. Steeds minder overigens, want met het komen van de bossen en de heiden zal er steeds meer wild komen, de herten, zwijnen en hazen vliegen om je oren. Wat kan het leven simpel zijn. We beginnen er meteen aan nadat we Ghadaffi hebben gepakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten