woensdag 30 maart 2011

Castreren


Dieren worden om diverse redenen gecastreerd. Het kan bijvoorbeeld zijn om een dier tammer en meer handelbaar te maken of het kan gaan om de smaak van het vlees. De bedoeling is in elk geval om de mannelijke eigenschappen af te zwakken, castratie zorgt ervoor dat de productie van het wilde hormoon testosteron stopt.
Een gecastreerde stier noemen we een os. In de tijd van vóór de tractoren kon gebruik worden gemaakt van zijn spierkracht zonder er bang van te zijn. Van een mannelijk slachtdier dat in zijn jeugd werd gecastreerd, is het vlees veel aangenamer en bovendien wordt er méér vlees geproduceerd. Bij varkens gaat het niet om aangenamer, maar om minder onaangenaam. Ooit gehoord van eden "binnenbeer"? Dat is een mannelijk varken waarvan de ballen naar binnen zijn gegroeid. Het gevolg is een afgrijslijke ongenietbaarheid van het vlees. Zelfs de volledige productie van een worstenfabriek kan door één zo'n dier worden beïnvloed.

Zie hier de namen die men aan verschillende gecastreerde dieren geeft:
paard: ruin
ezel: oen
rund: os
varken: barg
schaap: hamel
geit: weer
hoen: kapoen

Aan de namen te oordelen, hebben castraten altijd een onderdeel van onze cultuur uitgemaakt:
Zo sterk als een os
Domme oen
Belhamel
Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m'n schoentje

Dit onderwerp doet me plotseling denken aan een voorval in de gemeente Lutjebroek. Zoals overal vormen de vossen daar een ware plaag, want ze eten alle kippen op. In de gementeraad ging het er heftig aan toe. "We moeten ze kapot schieten", riep de een. "We moeten ze vergiftigen", riep de ander. Toen stond er een dame van groene signatuur op. Ze zei: "Heren, heren! We kunnen toch geen lieve dieren doodschieten of vergiftigen. Ik stel voor dat we ze steriliseren, zoals we ook bij zwerfkatten doen. Dan lost het probleem zich vanzelf op." Waarop een oud boertje recht staat en zegt: "Mevrouw, u begrijpt het niet. Ze neuken m'n kippen niet, ze vreten ze op."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten